Angielska filiżanka na deser
Piotr Zieliński, twórca tego bloga kulinarnego, zainspirował się wieloma podróżami po świecie, zgłębiając tajniki miejscowych kuchni i poznając ich kulturowe dziedzictwo. Jego pasja i miłość do gotowania z pewnością odbijają się na smaku tego wyjątkowego deseru.
Zapraszamy Cię do tej kulinarnej podróży, gdzie smak i estetyka spotykają się w harmonii. Angielska filiżanka na deser to kolejny rozdział w tej smakowej historii, który z pewnością wniesie radość do Twojej codziennej kuchni. Przygotuj swoje kuchenne narzędzia, bo czas rozpocząć kulinarne podboje.
Czerp radość z gotowania i odkrywaj smakowe przygody wraz z nami. To nie tylko sposób na odkrywanie świata, ale także wyrażanie siebie. Gotowy? Startujemy!
Składniki:
- CIASTO:
- 112 g masła,
- 110 g cukru,
- 3 białka,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- 190 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 175 g mleka
- KREM:
- 200 g śmietany 36%,
- 75 g serka mascarpone,
- cukier puder do smaku,
- aromat cytrynowy kilka kropel,
- barwniki spożywcze – niebieski, czerwony
- MASA CUKROWA:
- 700 g cukru pudru,
- 20g żelatyny,
- gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny (około ½ szklanki)
- MLECZNA GALARETKA
- mocna herbata 100ml,
- mleko 25ml,
- żelatyna 5g
Angielska filiżanka na deser – jak zrobić?
- Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wkładamy masło i miksujemy aż do utrzymania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo cukier i cały czas miksujemy. Podobnie kolejno dodajemy białka i aromat waniliowy. Następnie dodajemy na przemian suche składniki i mleko cały czas miksując. Gdy ciasto będzie gotowe należy je zważyć i podzielić na 3 równe części. Do jednej z części dodajemy odrobinę barwnika czerwonego, miksujemy. Ilość barwnika regulujemy intensywnością barwy. Użyłam barwników firmy FIORIO w proszku. Można użyć też barwników w żelu, ale nie polecam tych w płynie. Należy pamiętać, że po upieczeniu ciasto będzie miało bardziej intensywny kolor. Do pozostałych dwóch ciast dodajemy barwnik niebieski (Ciasta niebieskiego powinno być dwa razy więcej niż czerwonego). Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 15-20 minut. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 (ciasto niebieskie) i 18 cm (ciasto czerwone). W ten sposób pieczemy każde ciasto i je studzimy. Gdy ciasto wystygnie za pomocą 3 szklanek o różnej średnicy wycinamy sześć kół – dwa czerwone i cztery niebieskie.
- Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę dodając cukru pudru do smaku. Następnie dodajemy aromat cytrynowy i mascarpone, wszystko dokładnie mieszamy.
- Na talerzyku układamy najmniejszy z niebieskich krążków. Smarujemy go kremem. Układamy na nim krążek czerwony, dajemy krem i kładziemy krążek niebieski. Pozostałym kremem obkładamy brzegi ciasta. Z podanych proporcji wyszły mi 2 filiżanki. Ciasto jest dosyć wilgotne więc nie należy nasączać niczym upieczonych, kolorowych ciast Przełożone kremem ciasto wstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy masę cukrową. Jeżeli filiżanka nie wyszła nam zbyt równa można wyciąć jej kształt obcinając ciasto nożem.
- Na stolnicę wysypujemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Żelatynę dodajemy do cukru pudru i wyrabiamy masę tak jakbyśmy zagniatali ciasto. Początkowo zagniatamy łyżką, bo żelatyna będzie gorąca, a następnie rękoma. Gdyby masa nie chciała się kleić dolewamy wody.
- Gotową masę rozwałkowujemy na cienki placek. Z placka wycinamy rulonik, którym obkładamy filiżankę.
- Z pozostałej masy przygotowujemy uszy filiżanki. Zwilżamy brzegi uszu i dokładamy je do gotowej filiżanki. Jeżeli masa nie będzie chciała się od razu skleić to pomagamy sobie wykałaczkami i podpieramy ucho. Zaparzamy mocną herbatę. W gorącej herbacie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy tyle mleka, żeby otrzymać pożądany odcień. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na ciasto. Tak przygotowaną filiżankę wstawiamy do lodówki na całą noc. Życzę smacznego 🙂
Słowa kluczowe: filiżanka po angielsku
Angielska filiżanka na deser – dodatkowe informacje
Podczas krojenia należy zanurzyć nóż w wodzie wówczas ciasto będzie się dobrze kroiło, ponieważ masa cukrowa jest bardzo twarda.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ANANASOWO KOKOSOWA ZUPA Z FANTAZJĄ
Następny przepis: Angielskie brownie