ananasowe ciasto z bezą
Zapraszamy na kulinarne emocje i połączenie egzotycznych smaków w naszym przepisie na ananasowe ciasto z bezą. Ten niezwykły deser ukoronuje Waszą kulinarną podróż smakami z różnych zakątków świata. Wyśmienitym połączeniem słodko-kwasnych ananasów i kuszącej, ale delikatnej bezowej pianki, zaskoczycie Wasze podniebienia nowymi doznaniami. Autorem tego przepisu jest Piotr Zieliński, pasjonat gotowania i odkrywania nowych smaków, którego kulinarna przygoda stała się dla niego prawdziwą miłością. Przygotujcie swoje kuchenne narzędzia, bo ta kulinarne opowieść rozpoczyna się już teraz. Połączcie smak, estetykę i wyjątkowe doświadczenia, tworząc niezapomniane chwile przy stole.
admin
Składniki:
- biszkopt:
- 5 dużych jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- masa:
- puszka ananasa z puszki
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka cukru
- 4 żółtka
- 1 margaryna (250g)
- beza kokosowa:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru pudru
- 20 dag wiórków kokosowych
Ananasowe ciasto z bezą – jak zrobić?
- biszkopt: białka ubijamy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku ciągle ucierając następnie jeszcze mąkę i proszek do pieczenia. Wylewamy masę do wyłożonej pergaminem formy (ja robiłam 25x40cm ale moim zdaniem lepiej robić w mniejszej ponieważ ciasto bedzie wyższe). Pieczemy 20 minut w 170stopni.
- masa: odsączamy ananasy wlewając syrop do szklanki (250ml) i wypełniamy szklane wodą tak aby szklanka była pełna a ananas kroimy w kostkę. Syrop mieszamy z ananasami, cukrem, mąką i budyniem i to zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia. W oddzielnym naczyniu ucieramy margarynę dodając stopniowo żółtka i masę ananasową. Wszystko mieszamy aby wyszła nam ładna masa.
- beza kokosowa: białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę i mieszamy z wiórkami. Wkładamy do formy wyłożonej pergaminem (taka sama wielkość jak biszkopt) i pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni.
- Na biszkopt smarujemy masę ananasową i przykrywamy bezą kokosową.
ananasowe ciasto z bezą – dodatkowe informacje
Najlepiej schłodzić przed podaniem
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ananasek bez pieczenia
Następny przepis: Ananasowiec - biszkopt z kremem, ananasami i chrupiącą bezą