Ananasek bez pieczenia

Ananasek bez pieczenia

Zapraszam na smakową podróż w krainę egzotycznych owoców i słodkiego raju! Dziś przygotujemy razem niezwykłe ciasto z ananasem bez konieczności pieczenia. To idealna propozycja dla miłośników delikatnych i orzeźwiających deserów, które zasmakują każdemu.

Nasz niepowtarzalny przepis jest efektem pasji i doświadczeń autora tego bloga kulinarnego, Piotra Zielińskiego. Jego kulinarne poszukiwania i inspirujące podróże po świecie zaowocowały tym niezwykłym połączeniem smaków.

W tym przepisie ananas zostaje wyeksponowany w pełnej krasie, a brak konieczności pieczenia sprawia, że jest on jeszcze prostszy do przygotowania.

Cieszcie się z pasją i smakiem, które splatają się w każdym kęsie tego bezpiecznego ananaska. Zasmakujcie w tej smakowej historii i dołączcie do naszej kulinarnej przygody!

Składniki:

  • SPÓD:
  • 150 g biszkoptów
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g daktyli
  • MASA ANANASOWA:
  • 1 puszka ananasa (340g)
  • 1 1/2 szklanki napoju (jabłko, limonka, mięta)
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 50 g masła
  • KREM ŚMIETANKOWY:
  • 1 szklanka śmietanki 30-36 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • bezy czekoladowe

Ananasek bez pieczenia – jak zrobić?

  1. 1.
    Daktyle zalać wrzątkiem, tak aby znalazły się pod wodą i odstawić do wystudzenia. Biszkopty rozkruszyć w rozdrabniaczu na proszek i wymieszać z kakao oraz wiórkami kokosowymi. Daktyle odsączyć z wody i zmiksować blenderem razem z miodem do uzyskania gładkiego kremu. Połączyć razem z biszkoptami i wylepić dno formy o średnicy 20 cm.
  2. 2.
    Ananasa pokroić w małą kostkę. Proszek budyniowy rozprowadzić w pół szklanki napoju, a resztę zagotować. Ugotować budyń i dodać kawałki masła. Zdjąć z ognia i mieszać, aż się masło rozpuści. Następnie wmieszać kawałki ananasa i wyłożyć budyń na przygotowany wcześniej spód. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  3. 3.
    Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i wyłożyć na wystudzoną masę ananasową. Na wierzch wyłożyć skruszone bezy czekoladowe. Ciasto przechowywać w lodówce.

Ananasek bez pieczenia – dodatkowe informacje

Przed ugotowaniem budyniu warto spróbować napój lub sok, czy nie jest za słodki. Jeżeli tak, to należy go rozcieńczyć z wodą, ale wszystkiego ma być 1 1/2 szklanki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ananas z cukinii
Następny przepis: ananasowe ciasto z bezą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode