Ananasowiec – biszkopt z kremem, ananasami i chrupiącą bezą
Przedstawiamy niezwykły przepis na pyszne danie, które zachwyci Wasze podniebienia i wprowadzi do Waszej kuchni odrobinę egzotyki. Ananasowiec to połączenie delikatnego biszkoptu, kremowego nadzienia z ananasami i chrupiącej bezy, które stworzą niezapomnianą kompozycję smaków. Ten przepis powstał dzięki pasji i miłości do gotowania autora tego bloga kulinarnego, Piotra Zielińskiego. Jego kulinarne podróże po różnych zakątkach świata składają się na inspirującą historię, którą chce podzielić się z Wami. W przepisie na Ananasowca znajdziecie nie tylko wskazówki, jak stworzyć to wyjątkowe danie, ale także dawkę inspiracji i radości płynących z gotowania. Przygotujcie się na smakowe przygody i rozpocznijcie kulinarne podboje razem z nami!
admin
Składniki:
- Na biszkopt:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Na krem:
- 2 puszki ananasów
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 4 żółtka
- 250 g masła roślinnego
- Na bezę:
- 4 białka (pozostałe od kremu)
- 3/4 szklanki cukru
- 4-6 łyżek wiórków kokosowych
- 2 okienka ciemnej czekolady do starcia na wierzch
- Na poncz:
- 0,5 szklanki soku z ananasa (pozostaje z użytego do kremu)
- 1 cytryna
- 3-4 łyżki spirytusu
Ananasowiec – biszkopt z kremem, ananasami i chrupiącą bezą – jak zrobić?
-
Biszkopt:
Białka ubijamy mikserem, gdy są już sztywne dodajemy partiami cukier i cały czas ucieramy. Następnie dodajemy żółtka, a gdy składniki się połączą powoli wsypujemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i ucieramy przez chwilę, aż zaczną pojawiać się pęcherze. Biszkopt wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na ok. 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy aby ostygł. -
Krem:
Ananasy kroimy w drobne cząstki. Szklankę soku z ananasa wlewamy do garnka. W 0,5 szklanki rozpuszczamy budyń + 1 łyżkę mąki pszennej. Pozostały sok pozostawiamy do ponczu. Do garnka z sokiem dosypujemy 2 łyżki cukru i zagotowujemy gdy płyn wrze wlewamy rozmieszany w soku budyń i chwilę gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Odstawiamy, aby masa wystygła.
Ucieramy na puch masło z żółtkami i stopniowo dodajemy wystudzoną masę budyniową. Ucieramy wszystko na gładki, puszysty krem. Na koniec dodajemy odsączone z nadmiaru soku, pokrojone ananasy i wkładamy masę na chwilę do lodówki. Sok odciśnięty z cząstek ananasa również możemy wykorzystać do ponczu. -
Poncz:
Sok z ananasa mieszamy z sokiem wyciśniętym z cytryny, spirytusem i wodą. Wychodzi go ok. 1 szklanki. I całością stopniowo nasączamy wystudzony biszkopt. -
Beza:
Białka ubijamy na sztywno, a następnie stopniowo dodajemy cukier. Gdy masa będzie porządnie utarta dodajemy wiórki i chwilę mieszamy. Pieczemy ok. 70 minut w temp. 150 stopni C. Chodzi o to, żeby beza się wysuszyła i była chrupiąca i krucha, a nie spalona. - Na wystudzony biszkopt, nasączony ponczem wykładamy krem i równo rozsmarowujemy. Przykrywamy upieczoną i wystudzoną bezą, lekko dociskając. Całość posypujemy tartą czekoladą.
xxxx – dodatkowe informacje
Choć ciasto biszkoptowe z ananasami może się wydawać trudne, to zapewniam, że wcale tak nie jest, a sęk tkwi w dobrym zorganizowaniu poszczególnych etapów.
Ja osobiście zaczynam od ugotowania budyniu, aby zdążył wystygnąć. Następnie piekę biszkopt, wyjmuje razem z papierem i przygotowuję masę na bezę, którą piekę w tej samej blaszce tylko na nowym papierze. Gdy beza się piecze, ucieram krem i nasączam biszkopt. Całość składam do kupy i gotowe 🙂