Ananasowiec - biszkopt z kremem, ananasami i chrupiącą bezą

Ananasowiec – biszkopt z kremem, ananasami i chrupiącą bezą

Przedstawiamy niezwykły przepis na pyszne danie, które zachwyci Wasze podniebienia i wprowadzi do Waszej kuchni odrobinę egzotyki. Ananasowiec to połączenie delikatnego biszkoptu, kremowego nadzienia z ananasami i chrupiącej bezy, które stworzą niezapomnianą kompozycję smaków. Ten przepis powstał dzięki pasji i miłości do gotowania autora tego bloga kulinarnego, Piotra Zielińskiego. Jego kulinarne podróże po różnych zakątkach świata składają się na inspirującą historię, którą chce podzielić się z Wami. W przepisie na Ananasowca znajdziecie nie tylko wskazówki, jak stworzyć to wyjątkowe danie, ale także dawkę inspiracji i radości płynących z gotowania. Przygotujcie się na smakowe przygody i rozpocznijcie kulinarne podboje razem z nami!

Składniki:

  • Na biszkopt:
    • 4 jajka
    • 0,5 szklanki mąki pszennej
    • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na krem:
    • 2 puszki ananasów
    • 1 budyń śmietankowy
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 2 łyżki cukru
    • 4 żółtka
    • 250 g masła roślinnego
  • Na bezę:
    • 4 białka (pozostałe od kremu)
    • 3/4 szklanki cukru
    • 4-6 łyżek wiórków kokosowych
    • 2 okienka ciemnej czekolady do starcia na wierzch
  • Na poncz:
    • 0,5 szklanki soku z ananasa (pozostaje z użytego do kremu)
    • 1 cytryna
    • 3-4 łyżki spirytusu

Ananasowiec – biszkopt z kremem, ananasami i chrupiącą bezą – jak zrobić?

  1. Biszkopt:
    Białka ubijamy mikserem, gdy są już sztywne dodajemy partiami cukier i cały czas ucieramy. Następnie dodajemy żółtka, a gdy składniki się połączą powoli wsypujemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i ucieramy przez chwilę, aż zaczną pojawiać się pęcherze. Biszkopt wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na ok. 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy aby ostygł.
  2. Krem:
    Ananasy kroimy w drobne cząstki. Szklankę soku z ananasa wlewamy do garnka. W 0,5 szklanki rozpuszczamy budyń + 1 łyżkę mąki pszennej. Pozostały sok pozostawiamy do ponczu. Do garnka z sokiem dosypujemy 2 łyżki cukru i zagotowujemy gdy płyn wrze wlewamy rozmieszany w soku budyń i chwilę gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Odstawiamy, aby masa wystygła.
    Ucieramy na puch masło z żółtkami i stopniowo dodajemy wystudzoną masę budyniową. Ucieramy wszystko na gładki, puszysty krem. Na koniec dodajemy odsączone z nadmiaru soku, pokrojone ananasy i wkładamy masę na chwilę do lodówki. Sok odciśnięty z cząstek ananasa również możemy wykorzystać do ponczu.
  3. Poncz:
    Sok z ananasa mieszamy z sokiem wyciśniętym z cytryny, spirytusem i wodą. Wychodzi go ok. 1 szklanki. I całością stopniowo nasączamy wystudzony biszkopt.
  4. Beza:
    Białka ubijamy na sztywno, a następnie stopniowo dodajemy cukier. Gdy masa będzie porządnie utarta dodajemy wiórki i chwilę mieszamy. Pieczemy ok. 70 minut w temp. 150 stopni C. Chodzi o to, żeby beza się wysuszyła i była chrupiąca i krucha, a nie spalona.
  5. Na wystudzony biszkopt, nasączony ponczem wykładamy krem i równo rozsmarowujemy. Przykrywamy upieczoną i wystudzoną bezą, lekko dociskając. Całość posypujemy tartą czekoladą.

xxxx – dodatkowe informacje

Choć ciasto biszkoptowe z ananasami może się wydawać trudne, to zapewniam, że wcale tak nie jest, a sęk tkwi w dobrym zorganizowaniu poszczególnych etapów.

Ja osobiście zaczynam od ugotowania budyniu, aby zdążył wystygnąć. Następnie piekę biszkopt, wyjmuje razem z papierem i przygotowuję masę na bezę, którą piekę w tej samej blaszce tylko na nowym papierze. Gdy beza się piecze, ucieram krem i nasączam biszkopt. Całość składam do kupy i gotowe 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ananasowe ciasto z bezą
Następny przepis: Ananasowiec Joli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode