Amerykańskie żeberka BBQ
Zapraszam na smakową podróż do Ameryki, gdzie w sercu mojej kuchni znajdują się aromatyczne i soczyste amerykańskie żeberka BBQ. Wyjątkowy przepis, który połączył pasję do gotowania z moim odkrywaniem nowych smaków na całym świecie. Zainspirowane kulturowym dziedzictwem Stanów Zjednoczonych, te żeberka zabiorą Cię w magiczną podróż smakową. Ich niepowtarzalny smak zostanie uwieczniony w Twojej kuchni, a na Twoim stole zagoszczą autentyczne amerykańskie smaki. Przygotuj się na wyjątkową kulinarne doświadczenie, gdzie harmonia między smakiem i estetyką stworzy niezapomnianą chwilę przy stole. Gotowy na nowy rozdział w naszej smakowej historii?
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych paski
- Marynata:
- szklanka ketchupu pikantnego
- 2 łyżki musztardy ostrej
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs z grilla
- 2 łyżki miodu prawdziwego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki wędzonej papryki w proszku
- 6 łyżek sosu sojowego
- pieprz i sól
Amerykańskie żeberka bbq – jak zrobić?
- Żeberka myjemy a następnie kroimy w większe paski, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Składniki na marynatę przekładamy do miski i energicznie mieszamy, 1/2 szklanki sosu odstawiamy do smarowania końcowego. Smarujemy każde żeberko z dwóch stron i odstawiamy do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
- Następnie po upływie czasu do żeberek wlewamy szklankę wody i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy żeberka godzinę pod folią aluminiową. Następnie folię zdejmujemy i smarujemy marynatą zostawioną w szklance, zapiekamy 10 minut w 200 stopniach.
Amerykańskie żeberka BBQ – dodatkowe informacje
Żeberka podajemy z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami z ulubionymi surówkami. Można podać również z pieczywem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: amerykańskie pancakes
Następny przepis: Amoniakowiec przekładany serem smażonym