Amoniakowiec przekładany serem smażonym

Amoniakowiec przekładany serem smażonym

Przedstawiamy przepis na autorską i niepowtarzalną przekąskę, którą stworzył Piotr Zieliński, pasjonat kulinarny i twórca tego bloga. Amoniakowiec przekładany serem smażonym to danie, które połączy w sobie intensywne smaki i oryginalne połączenia. Inspirację do tego przepisu autor czerpał z podróży po różnych zakątkach świata, gdzie zgłębiał tajniki lokalnych kuchni. W tym przepisie ser smażony stanowi główny składnik, który pochodzi z autorskiego przepisu Piotra. Zapraszamy do wypróbowania tego nietuzinkowego dania, które doda nie tylko wyjątkowych smaków do Waszej kuchni, ale również ozdobi Wasze stoły i wzbogaci kulinarne historie, jakie tworzycie każdego dnia. Czas wyruszyć na kulinarne podboje, gdzie każde danie stanie się nowym rozdziałem w Waszej smakowej historii.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 60 dag mąki pszennej
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 jaja
  • 10 dag margaryny
  • 3 dag amoniaku
  • 2 łyżki mleka
  • 5-6 łyżek kwaśnej śmietany
  • Ser:
  • wiadereczko sera (1kg)
  • 1 szkl cukru kryształu
  • 15 dag margaryny
  • 4 jaja
  • cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 szkl mleka
  • Polewa:
  • po 2 łyżki cukru, śmietany, kakao, 5 dag margaryny.

Amoniakowiec przekładany serem smażonym – jak zrobić?

  1. Amoniak mieszamy z mlekiem, dodajemy do mąki i razem z resztą składników siekamy, a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 równe części. Pieczemy 3 osobne placki na ciemny złoty kolor w temperaturze 170 stopni.
  2. Gdy placki mamy już upieczone, robimy ser. Do większego garnka dodajemy ser, jajka, cukier i margarynę. Stawiamy na średnim ogniu i mieszając doprowadzamy do zagotowania. Budyń mieszamy z mlekiem, dodajemy do sera i zagotowujemy. Bardzo ciepłym serem przekładamy placki.
  3. Robimy polewę: wszystkie składniki polewy mieszamy, roztapiamy (nie gotować). Gdy się dokładnie połączą, dajemy polewę na ciasto i dowolnie dekorujemy.
  4. Odstawiamy ciasto, aby zmiękło. Warto poczekać…

Amoniakowiec przekładany serem smażonym – dodatkowe informacje

Placek ten dobrze jest zrobić dziś na jutro. Placki muszą namięknąć.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: AMONIACZKI BABCI JADZI
Następny przepis: Amore pomidore

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode