Amerykaniec - ciasto z jabłkami

Amerykaniec – ciasto z jabłkami

Witajcie w kolejnym rozdziale naszej smakowej podróży! Dziś prezentuję Wam przepis na pyszne ciasto z jabłkami, które idealnie wpisuje się w amerykańską tradycję. Inspirację dla tego przepisu czerpałem z moich licznych podróży po Stanach Zjednoczonych, gdzie poznałem bogactwo smaków i aromatów tego kraju.

Ciasto amerykaniec to połączenie kruchego ciasta z gęstym nadzieniem z jabłek, które sprawia, że każdy kęs smakuje jak kawałek nieba. Jego przygotowanie jest proste i dostępne dla każdego, a efekt przekracza wszelkie oczekiwania.

Każdy z nas ma swoją własną opowieść, a każde danie jest jak rozdział tej historii. Dlatego zapraszam Was do stworzenia kolejnej smakowej przygody i odkrywania tajemnic tego amerykańskiego ciepła w każdym kęsie. Gotowi? Czas zaczynać!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 kg twardych jabłek
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki naturalnego kakao
  • garść rodzynek i dowolnych orzechów

Przygotowanie amerykańca – ciasta z jabłkami – krok po kroku:

  1. Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne, obrać ze skórki (u mnie szara reneta, bez obierania) i pokroić na dość dużą kostkę. Jeśli nie mamy dobrych twardych jabłek, to lepiej je obrać, gdyż po upieczeniu jabłka zbyt się rozpadną i będzie mocno wyczuwalna skórka.
  2. Jajka zmiksować z cukrem do jego rozpuszczenia się, następnie dodać olej i mleko.
  3. Wymieszać ze sobą mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i stopniowo dodając do masy zmiksować tak, aby nie było grudek.
  4. Ciasto wylać na jabłka, delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C około 50 minut. Przy sprawdzaniu stanu upieczenia patyczkiem, suchego patyczka nie będzie. Patyczek będzie wilgotny od soku, lecz nie powinno na nim być przyklejonego surowego ciasta.

Amerykaniec – dodatkowe informacje

Po wystudzeniu, jeśli ciasto amerykańskie z jabłkami będzie za mało słodkie można posypać cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Ambasador
Następny przepis: Amerykanski Coleslaw z czerwonej kapusty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode