Aksamitny sernik z czekoladą

Aksamitny sernik z czekoladą

Zapraszamy do naszej kulinarno-podróżniczej przygody, gdzie smaki z całego świata spotykają się w harmonii. Dzisiaj przedstawiamy przepis na aksamitny sernik z czekoladą, który pozwoli Wam na odkrywanie nowych rozdziałów w naszej smakowej historii. To połączenie delikatnego, puszystego serka z wyrazistym smakiem czekolady zaskoczy Was swoją wyjątkowością. Wędrując przez rozmaite kuchnie świata, znaleźliśmy sposób na połączenie tradycji z nowoczesnością, tworząc niezapomniany smakowy festiwal. Dołączcie do nas w tej kulinarnej podróży i doświadczcie magii, jaką niesie ze sobą przyrządzanie pysznych dań. Rozkoszujcie się chwilami spędzonymi przy stole, bo jedzenie to nie tylko konieczność, ale także sposób na odkrywanie świata i wyrażanie siebie.

Składniki:

  • na spód:
  • 150g pełnoziarnistych ciastek (digestives albo owsiane)
  • 50g masła
  • 2 łyżki kakao
  • masa serowa:
  • 750g twarogu śmietankowego
  • 150ml śmietanki 30%
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru minus 2 łyżki
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • sok i skórka z limonki lub cytryny
  • garść czekoladowych kropelek
  • polewa śmietanowa:
  • 150ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru
  • wiórki czekoladowe do posypania

Aksamitny sernik z czekoladą – jak zrobić?

  1. 1.

    Ciastka pokruszyć w malakserze, dodać miękkie masło i kakao, zmiksować do uzyskania kruszonki.

  2. 2.

    Formę (u mnie tortownica 22cm) wyłożyć papierem. Wysypać kruszonkę i szklanką dokładnie ugnieść ją po całym dnie formy. Formę wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

  3. 3.

    W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180stC, do piekarnika wstawić naczynie z gorącą woda.

  4. 4.

    Masa serowa: twaróg przetrzeć przez sito lub zmielić 2-krotnie. Twaróg, śmietankę, jajka, cukier, budyń, sok i skórkę limonki zmiksować razem na gładką masę, wsypać czekoladowe kropelki i wymieszać.

  5. 5.

    Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy.

  6. 6.

    Tortownice wstawić do piekarnika, piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130st i piec jeszcze ok 45 minut, aż środek będzie ścięty.

  7. 7.

    Przygotować polewę: śmietanę wymieszać z cukrem, wylać na sernik, piec 10 minut.

  8. 8.

    Po upieczeniu piekarnik wyłączyć, uchylić lekko drzwi piekarnika i pozostawić sernik na godzinę. Następnie sernik wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia.

  9. 9.

    Przed podaniem posypać wiórkami czekoladowymi.

Sernik z czekoladą w środku to aksamitny deser, który z pewnością przypadnie Ci do gustu. Wystarczy postępować zgodnie z poniższymi krokami, aby go przygotować:

1. Ciastka pokruszyć w malakserze, dodać miękkie masło i kakao, zmiksować do uzyskania kruszonki.
2. Formę (u mnie tortownica 22cm) wyłożyć papierem. Wysypać kruszonkę i szklanką dokładnie ugnieść ją po całym dnie formy. Formę wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
3. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180stC, do piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą.
4. Masa serowa: twaróg przetrzeć przez sito lub zmielić 2-krotnie. Twaróg, śmietankę, jajka, cukier, budyń, sok i skórkę limonki zmiksować razem na gładką masę, wsypać czekoladowe kropelki i wymieszać.
5. Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy.
6. Tortownicę wstawić do piekarnika, piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130st i piec jeszcze ok 45 minut, aż środek będzie ścięty.
7. Przygotować polewę: śmietanę wymieszać z cukrem, wylać na sernik, piec 10 minut.
8. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć, uchylić lekko drzwi piekarnika i pozostawić sernik na godzinę. Następnie sernik wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
9. Przed podaniem posypać wiórkami czekoladowymi.

Smacznego!

Aksamitny sernik z czekoladą – dodatkowe informacje

Wszystkie składniki masy serowej muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego ser, jajka, masło, śmietankę wyjmujemy z lodówki 2 godziny przed pieczeniem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Aksamitne ciasto na pierogi
Następny przepis: Alzacka tarta z dynią i fetą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode