Aksamitny sernik z czekoladą
Składniki:
- na spód:
- 150g pełnoziarnistych ciastek (digestives albo owsiane)
- 50g masła
- 2 łyżki kakao
- masa serowa:
- 750g twarogu śmietankowego
- 150ml śmietanki 30%
- 3 duże jajka
- 1 szklanka cukru minus 2 łyżki
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
- sok i skórka z limonki lub cytryny
- garść czekoladowych kropelek
- polewa śmietanowa:
- 150ml kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki cukru
- wiórki czekoladowe do posypania
Aksamitny sernik z czekoladą – jak zrobić?
-
1.
Ciastka pokruszyć w malakserze, dodać miękkie masło i kakao, zmiksować do uzyskania kruszonki.
-
2.
Formę (u mnie tortownica 22cm) wyłożyć papierem. Wysypać kruszonkę i szklanką dokładnie ugnieść ją po całym dnie formy. Formę wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
-
3.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180stC, do piekarnika wstawić naczynie z gorącą woda.
-
4.
Masa serowa: twaróg przetrzeć przez sito lub zmielić 2-krotnie. Twaróg, śmietankę, jajka, cukier, budyń, sok i skórkę limonki zmiksować razem na gładką masę, wsypać czekoladowe kropelki i wymieszać.
-
5.
Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy.
-
6.
Tortownice wstawić do piekarnika, piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130st i piec jeszcze ok 45 minut, aż środek będzie ścięty.
-
7.
Przygotować polewę: śmietanę wymieszać z cukrem, wylać na sernik, piec 10 minut.
-
8.
Po upieczeniu piekarnik wyłączyć, uchylić lekko drzwi piekarnika i pozostawić sernik na godzinę. Następnie sernik wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
-
9.
Przed podaniem posypać wiórkami czekoladowymi.
Sernik z czekoladą w środku to aksamitny deser, który z pewnością przypadnie Ci do gustu. Wystarczy postępować zgodnie z poniższymi krokami, aby go przygotować:
1. Ciastka pokruszyć w malakserze, dodać miękkie masło i kakao, zmiksować do uzyskania kruszonki.
2. Formę (u mnie tortownica 22cm) wyłożyć papierem. Wysypać kruszonkę i szklanką dokładnie ugnieść ją po całym dnie formy. Formę wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
3. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180stC, do piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą.
4. Masa serowa: twaróg przetrzeć przez sito lub zmielić 2-krotnie. Twaróg, śmietankę, jajka, cukier, budyń, sok i skórkę limonki zmiksować razem na gładką masę, wsypać czekoladowe kropelki i wymieszać.
5. Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy.
6. Tortownicę wstawić do piekarnika, piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130st i piec jeszcze ok 45 minut, aż środek będzie ścięty.
7. Przygotować polewę: śmietanę wymieszać z cukrem, wylać na sernik, piec 10 minut.
8. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć, uchylić lekko drzwi piekarnika i pozostawić sernik na godzinę. Następnie sernik wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
9. Przed podaniem posypać wiórkami czekoladowymi.
Smacznego!
Aksamitny sernik z czekoladą – dodatkowe informacje
Wszystkie składniki masy serowej muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego ser, jajka, masło, śmietankę wyjmujemy z lodówki 2 godziny przed pieczeniem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Aksamitne ciasto na pierogi
Następny przepis: Alzacka tarta z dynią i fetą