Adwokatowy torcik z malinami
Składniki:
- CIASTO BIAŁKOWE:
- 1 szklanka białek (z ok 6 jaj)
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- woda z cytryną do nasączenia biszkoptu
- MUS MALINOWY:
- 280 g malin świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka wody
- KREM ajerkoniakowy:
- 1 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 budyń waniliowy
- 50 g masła
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 szklanka kremówki
- 1 szklanka kremu adwokatowego:
- 6 żółtek
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 1/2 szklanki spirytusu
Adwokatowy torcik z malinami – jak zrobić?
-
1.
Białka ubić ze szczyptą soli. Kiedy zaczną sztywnieć ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna. Zmniejszyć obroty i powoli wlewać olej. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych białek. Wmieszać za pomocą łopatki lub na najmniejszych obrotach miksera. Na tym etapie piana może znacznie opaść. Wlać do formy (∅ 19 cm) z krążkiem papieru do pieczenia na dnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C. Piec przez około 40 min, do suchego patyczka. Ciasto wyrasta z górką, którą po wystudzeniu należy ściąć, a ciasto przekroić na trzy blaty. Każdy nasączyć wodą z cytryną.
-
2.
Mus malinowy. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aby napęczniała. Maliny rozmrozić i zmiksować w blenderze. Przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Można ten etap pominąć i razem z pestkami przelać do garnka. Dodać cukier i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Przestudzić, a kiedy mus zacznie gęstnieć rozsmarować na każdym krążku ciasta.
-
3.
Ajerkoniak. Żółtka i cukier umieścić w misce, którą stawiamy na garnku z gotującą się wodą na małym ogniu. Żółtka ucierać z cukrem, do momentu, aż staną się puszyste i gęste, a temperatura sięgnie 40*C. Miskę zdjąć z kąpieli wodnej i ucierając wlewać powoli mleko skondensowane. Po przestudzeniu, intensywnie mieszając, wlewać powoli spirytus. Odlać 1 szklankę ajerkoniaku.
-
4.
Pół szklanki mleka rozmieszać z proszkiem budyniowym. Resztę mleka przelać do garnka, razem z cukrem i masłem. Kiedy się zagotuje wlać rozprowadzony proszek budyniowy, zagotować. Zdjąć z ognia i na wierzch położyć folię spożywczą, tak aby leżała na budyniu. Wystudzić.
-
5.
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje.
Budyń zmiksować razem z ajerkoniakiem i rozpuszczoną żelatyną. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do wystudzonego budyniu. Gęsty krem podzielić na trzy równe części i wykładać na blaty ciasta z malinami. Ostatni krem wycisnęłam przez rękaw cukierniczy z krągłą tylką. Wierzch posypałam rozdrobnionym ciastem, które ścięłam po upieczeniu. Górę można ozdobić malinami. Torcik wstawić do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂
Adwokatowy torcik z malinami – dodatkowe informacje
Pozostały ajerkoniak należy rozprowadzić z mlekiem lub wodą uzyskując likier jajeczny odpowiedniej gęstości.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Adwokat - nalewka
Następny przepis: Adżika - gruziński sos pomidorowy