Advocat domowy
domowy, tradycyjna nalewka, smak, aromat, Piotr Zieliński, podróże, tajniki kuchni, likier jajeczny, mleko, cukier, inspiracje, malownicze smaki, kulinarna podróż, historia smaku, przygody smakowe, przyjemność z gotowania, zmysły, aromat
admin
Składniki:
- 6 żółtek
- szklankę cukru pudru
- 0,2 l mleka skondensowanego niesłodzonego
- 0,8 l wódki
Advocat domowy – jak zrobić?
- Żółtka należy utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę, nie przerywając ucierania dolewamy mleko. Następnie nadal miksując, bardzo cieniutkim strumieniem dolewamy wódkę. Advocat powinien się przegryźć kilka dni, wtedy nabiera wyrazu i mocy. Zapewniam z ręką na sercu że jak dla mnie to najlepszy advocat jaki kiedykolwiek piłam 🙂
Advocat domowy – dodatkowe informacje
Likier ma sporo procent, ale to już jest kwestia wyboru. Ja mam tak, że wolę mocniejsze trunki, a nie delikatniutkie. Jednak jak ktoś woli lekkie to wystarczy zmienić proporcje alkoholu na rzecz mleka, ot i cała filozofia. 😉