Adrzyk-ketchup ukraiński

Adrzyk-ketchup ukraiński

Adrzyk-ketchup, or Ukrainian ketchup, is a culinary discovery that will transport you to the heart of this fascinating country. Drawing inspiration from our travels and the hidden flavor secrets of different parts of the world, this Ukrainian ketchup is a blend of intense aromas and unique ingredients that will create unforgettable taste experiences. As we explore the personal culinary stories and discover the flavor paintings, our everyday meals will become vibrant and colorful. Let’s embark on this culinary adventure and open a new chapter in our flavor history!

Składniki:

  • 3 kilogramy obranej czerwonej papryki,
  • 20 dekagramów ostrej papryki chili,
  • 3-4 główki czosnku,
  • 4-5 liści laurowych,
  • 0,5 kilograma cukru,
  • 350 gramów koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki soli,
  • 350 mililitrów octu 10%.

Adrzyk-ketchup ukraiński – jak zrobić?

  1. Paprykę czerwoną umyć obrać z nasion (nie obierać skórki), obrany czosnek podzielić na ząbki wszystkie składniki zmielić w maszynce do mięsa przez średnie sitko lub do maku.
  2. Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać ocet, przyprawy, cukier i gotować przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.
  3. Po upływie tego czasu dodać 300 ml oleju i gotować jeszcze 15 minut.
  4. Gorące wlewać do czystych suchych słoików, zakręcać mocno i owinąć grubym kocem. Nie pasteryzować.

Adrzyk-ketchup ukraiński – dodatkowe informacje

Paprykę chili należy obierać w gumowych rękawiczkach, nie zastosowanie się do tego grozi poparzeniem rąk!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: A la bifteki, czyli greckie kotlety mielone
Następny przepis: Advocat domowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode