1 ryba - 2 smaki

1 ryba – 2 smaki

Składniki:

  • 2 duże filety z ulubionej ryby o wadze około 1 kg
  • sok z połowy cytryny do skropienia
  • sól i biały pieprz do posypania ryby
  • kilka wiórków zimnego masła do obłożenia ryby
  • sos nr.1 – pomidorowo-cebulowy:
  • 2 większe cebule pokrojone w talarki
  • 3 łyżki oleju do smażenia cebuli
  • około 150-200 g dobrego przecieru pomidorowego
  • 1-2 listki laurowe + 3 ziela angielskie + sól i pieprz do smaku
  • sos nr. 2 – serowo-porowy:
  • 1 większy por – tylko biała część pokrojona w krążki
  • 50 g masła do przysmażenia pora
  • 100 ml słodkiej śmietanki 10%
  • 1 serek topiony kremowy – 100g
  • 1-2 ząbki przeciśniętego czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i biały mielony pieprz

1 ryba – 2 smaki – jak zrobić?

  1. Filety rybne umyte i ususzone skropić sokiem z cytryny, posolić, posypać pieprzem, ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, posypać wiórkami masła i wstawić do piekarnika (190 stopni na ok. 10 minut), podlać odrobiną wody (2-3 łyżki), piec 20 min.
  2. W międzyczasie zrobić obydwa sosy na 2-ch patelniach: cebulę pokrojoną w talarki przeszklić na oleju, dodać przecier połączony w wodą w ilości 1:2, dodać przyprawy i ewentualnie dodać łyżeczkę cukru.
  3. Pokrojony por przesmażyć na maśle, dodać śmietankę, serek topiony, czosnek, koperek, sól i biały pieprz, wymieszać.
  4. Wyjąć zapiekane filety, na każdy wyłożyć przygotowane sosy i wstawić na 10 minut do piekarnika.

1 ryba – 2 smaki – dodatkowe informacje

Do takiej zapiekanej ryby najbardziej nadają się dokładnie oczyszczone z ości filety, czyli łosoś, dorsz lub jak u mnie pstrąg.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bananowe pancakes
Następny przepis: 30 MINUTOWY A'LA BIGOS!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode