1 ryba – 2 smaki
Składniki:
- 2 duże filety z ulubionej ryby o wadze około 1 kg
- sok z połowy cytryny do skropienia
- sól i biały pieprz do posypania ryby
- kilka wiórków zimnego masła do obłożenia ryby
- sos nr.1 – pomidorowo-cebulowy:
- 2 większe cebule pokrojone w talarki
- 3 łyżki oleju do smażenia cebuli
- około 150-200 g dobrego przecieru pomidorowego
- 1-2 listki laurowe + 3 ziela angielskie + sól i pieprz do smaku
- sos nr. 2 – serowo-porowy:
- 1 większy por – tylko biała część pokrojona w krążki
- 50 g masła do przysmażenia pora
- 100 ml słodkiej śmietanki 10%
- 1 serek topiony kremowy – 100g
- 1-2 ząbki przeciśniętego czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól i biały mielony pieprz
1 ryba – 2 smaki – jak zrobić?
- Filety rybne umyte i ususzone skropić sokiem z cytryny, posolić, posypać pieprzem, ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, posypać wiórkami masła i wstawić do piekarnika (190 stopni na ok. 10 minut), podlać odrobiną wody (2-3 łyżki), piec 20 min.
- W międzyczasie zrobić obydwa sosy na 2-ch patelniach: cebulę pokrojoną w talarki przeszklić na oleju, dodać przecier połączony w wodą w ilości 1:2, dodać przyprawy i ewentualnie dodać łyżeczkę cukru.
- Pokrojony por przesmażyć na maśle, dodać śmietankę, serek topiony, czosnek, koperek, sól i biały pieprz, wymieszać.
- Wyjąć zapiekane filety, na każdy wyłożyć przygotowane sosy i wstawić na 10 minut do piekarnika.
1 ryba – 2 smaki – dodatkowe informacje
Do takiej zapiekanej ryby najbardziej nadają się dokładnie oczyszczone z ości filety, czyli łosoś, dorsz lub jak u mnie pstrąg.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bananowe pancakes
Następny przepis: 30 MINUTOWY A'LA BIGOS!!!