Jutterbug - szweckie bezowe ciasteczka

Jutterbug – szweckie bezowe ciasteczka

Zanurzmy się w szwedzką tradycję cukierniczą i odkryjmy przepis na Jutterbug – bezowe ciasteczka, które zachwycają swoją delikatnością i subtelnością smaku. Te chrupiące przysmaki, przypominające kształtem małe chmurki, sprawdzą się idealnie jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Są lekkie, delikatne, a przy tym niesamowicie smaczne. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli, a przygotowanie ich wcale nie jest trudne. Składniki, które będą Ci potrzebne to… (ta część powinna zawierać listę składników). Odkryj uroki szwedzkiej kuchni i delektuj się smakiem Jutterbug – bezowych ciasteczek prosto ze Skandynawii!

Składniki:

  • 30 dekagramów masła
  • 16 dekagramów cukru
  • 45 dekagramów mąki
  • 2 żółtka
  • beza: 5 białek
  • 20 dekagramów cukru

Jutterbug – szweckie bezowe ciasteczka – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Wyrobić ciasto z wszystkich składników, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.

  2. 2.

    Ubić białka, dodać cukier, wymieszać.

  3. 3.

    Ciasto podzielić na mniejsze części – jeśli jest zbyt twarde, pokruszyć i ogrzać, wyrabiając. Rozwałkować na prostokąt, podsypując mąką. Obciąć brzydkie boki, rozsmarować część bezy, dość luźno zawinąć.

  4. 4.

    Kroić na 1cm kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w 160*C. Po wyciągnięciu wyłożyć na raszki.

Jutterbug – dodatkowe informacje

Nadają się do długiego przechowywania. Aby uzyskać ciekawy efekt nie trzeba zbytnio dbać o ich wygląd.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jogurtowy deser z pastylką miętową w czekoladzie i galaretką
Następny przepis: KABACZEK Z POMIDORAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode