Obiad dla leniwych

Obiad dla leniwych

Z pewnością wielu z nas zna tę sytuację, kiedy po ciężkim, długim dniu nie mamy ani siły, ani ochoty na skomplikowane przygotowanie obiadu. Niezależnie od tego, czy jesteś zapracowanym rodzicem, studentem czy po prostu potrzebujesz przerwy od kuchni, mamy dla ciebie propozycję idealną. Przedstawiamy przepis na obiad dla leniwych. Ta propozycja to dowód na to, że pyszne i zasługujące na pochwałę danie nie musi wymagać wiele czasu ani wysiłku. Co najważniejsze, to łatwy obiad, który zachwyci nie tylko ciebie, ale także twoją rodzinę czy gości. Mimo minimalnej ilości pracy, efekt końcowy jest naprawdę satysfakcjonujący.

Składniki:

  • 500 g mięsa gulaszowego (wieprzowina lub wołowina)
  • 2 cebule
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubiona przyprawa do mięsa
  • ulubione przyprawy do ziemniaków
  • 2 listki laurowe
  • zielenina do posypania

Obiad dla leniwych – jak zrobić?

  1. Mięso pokroić w grubszą kosteczkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka, wrzucić razem z mięsem do jednej miseczki. Przyprawić ulubioną przyprawą do mięsa, dokładnie wymieszać mięso z cebulą i odstawić na 1 godz.do lodówki.

    Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, marchewkę obrać i posiekać w grubsze plasterki, z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paseczki.

    Cukinie pokroić w kosteczkę i wrzucić na durszlak, posolić i odczekać z 15 min. żeby puściła sok.

    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, jeśli nie masz świeżego czosnku, można użyć czosnek suszony.

    Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski, wlać sos sojowy i olej, dodać ulubione przyprawy, u mnie gotowa mieszanka do ziemniaków, sól i pieprz do smaku, oraz listki laurowe. Wszystko wymieszać i na sam koniec dodać przyprawione wcześniej mięso z cebulą i jeszcze raz wymieszać.

  2. Tak przygotowany zestaw obiadowy przełożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać z obu stron, naciąć nożyczkami w paru miejscach rękaw i wstawić do nagrzanego piekarnika.

  3. Piec w temp. 180 C przez 1 godz. jeśli mięso wieprzowe zamienisz na wołowe, to trzeba wydłużyć czas pieczenia o 10-20 min.

  4. Posypać po wierzchu ulubioną zieleniną i gotowe.

Obiad dla leniwych – dodatkowe informacje

Do rękawa można dodatkowo dodać fasolę, bakłażana, kalafior, pomidory, grzyby itp.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śledzie z kurkami
Następny przepis: Obiad na jutro na szybko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode