share

Zakalec na spodzie od szarlotki? Oto 1 patent, który uratuje wasze ciasto!

by

Przeredagowany tekst:

Jeżeli szarlotka po upieczeniu jest miękka i zakalcowata, możesz dodać jeden składnik, który zapobiegnie temu problemowi. Zwłaszcza przy mokrej masie jabłkowej istnieje ryzyko, że spód ciasta się nie dopełni. Aby uniknąć dodawania nadmiernej ilości mąki ziemniaczanej do owoców, możesz oprószyć spód bułką tartą przed położeniem nadzienia. Dzięki temu zapobiegniesz wsiąknięciu wilgoci w ciasto. To sprawdzony sposób stosowany przez wiele gospodyń domowych.

Przepis na kruchą szarlotkę bez zakalca

Składniki:

  • kilogram jabłek typu Szara Reneta
  • szczypta cynamonu
  • 300 g mąki
  • 100 g smalcu
  • 100 g masła
  • jajko
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
  • bułka tarta

Przygotowanie:

  1. Jabłka dokładnie obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w mniejsze kawałki.
  2. Przekładamy do garnka i dusimy pod przykryciem ze szczyptą cynamonu.
  3. Zagniatamy ciasto tylko do połączenia składników.
  4. Dzielimy je na dwie części i przekładamy do zamrażarki na 30 minut.
  5. Po tym czasie rozwałkowujemy spód ciasta i przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem.
  6. Nakłuwamy i posypujemy bułką tartą na całej powierzchni.
  7. Dodajemy masę jabłkową.
  8. Ścieramy drugą porcję ciasta na tarce o grubych oczkach.
  9. Całość pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  10. Podajemy na ciepło z gałką lodów.

Czego unikać przy zagniataniu kruchego ciasta?

Kruche ciasto wymaga specjalnej uwagi. Oto kilka wskazówek, jak je przygotować, aby było kruche i rozpływało się w ustach:

  • Dodawaj do ciasta smalec – pół na pół z masłem lub margaryną, aby uzyskać lżejszą i bardziej kruchą teksturę.
  • Nie zagniataj ciasta zbyt długo, aby nie rozgrzać i nie rozpuścić masła.
  • Jeśli to możliwe, ścieraj ciasto na tarce o grubych oczkach, aby uzyskać lepszą konsystencję i wygląd.
  • Nie przesadzaj z dodawaniem aromatów do ciasta – jeśli chcesz podkreślić maślany smak, wystarczy dodać szczyptę soli.

Entia:

Thermy i tematy:

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode