share

Zachowując sens tytułu, można przeredagować go następująco: Odtworzyłam przepis na obłędne kluski bez wyrabiania i brudzenia rąk, który przetrwał wieki.

by

Na słowo „kluski” zawsze robię się głodna – i nieważne, że jadłam obiad dopiero pół godziny temu. Na porcję klusek zawsze znajdzie się u mnie miejsce. Szczególnie, jeśli nie trzeba wałkować ciasta, a nawet wydzielać go i kłaść łyżeczką na wrzątek. Ponad 100-letni przepis, który znalazłam, oszczędza wszystkim gospodyniom pracy.
Przepis ten znalazł się na blogu Kuchenny Kredens. Jego autorka często odtwarza receptury z przeszłości i pisze o historii polskiej gastronomii. Zaskakująco wiele przepisów da się zaadaptować do współczesności. Przedwojenne receptury kulinarne składają się często z zaledwie kilku prostych składników, za to skomponowanych tak, że palce lizać. Wśród nich często, zwłaszcza w deserach, przewija się kasza manna. 

Co można zrobić z kaszy manny?

Jeśli kasza manna kojarzy wam się głównie z jedzeniem dla małych dzieci (z zupą mleczną), oto kilka propozycji, dzięki którym zmienicie zdanie – i poszukacie przepisu z jej dodatkiem. Ta drobnoziarnista jak piasek kaszka była częstym składnikiem leguminy. Poprzez leguminę współcześnie rozumiemy głównie desery na ciepło na bazie kaszy, jednak kiedyś tym słowem określało się każdy deser. Podgotowana w mleku kasza manna była mieszana z ubitą na sztywno pianą z białek, zapiekana w kokilkach i podawana z sosem waniliowym. Taki deser konsystencją przypominał puszysty mus. Z manny pieczono również ciasta z dodatkiem owoców, np. z agrestem.

Z kaszy manny przygotujecie również obiad. Kluski z serem zrobione z kaszy manny nie wymagają wyrabiania, wałkowania i rolowania ciasta. Jeśli ugotujecie mannę w odpowiedni sposób, uzyskacie właściwie gotowe ciasto. Przypomina ono nieco włoską polentę, którą daje się kroić nożem lub po prostu rwać na nieregularne kształty. 

Najlepsze kluski do rosołu i pomidorowej. Przypomną wam smak dzieciństwa, 15 minut i gotowe

Kluski z kaszy manny z serem – przepis

Składniki:

  • 1 szklanka suchej kaszy manny
  • 3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 100 g parmezanu lub innego żółtego sera o wyrazistym smaku
  • bułka tarta do posypania klusek

Sposób przygotowania:

  1. Ugotujcie kaszę na mleku. Gdy będzie gotowa, odstawcie, by wystygła.
  2. Chłodną kaszę dokładnie wymieszajcie z tartym serem i jajkami.
  3. Rozłóżcie na blaszce papier do pieczenia, a na to gotową masę na kluski – na wysokość powinna mieć ok. 1,5 cm.
  4. Odstawcie masę do lodówki, by stężała.
  5. Zastygniętą masę pokrójcie jak leniwe pierogi lub pokruszcie palcami na grubsze, nieregularne kluski.
  6. Ułóżcie kluski warstwami w naczyniu żaroodpornym, przekładając kawałkami masła i tartym serem. Wierzch posypcie bułką tartą i wyłóżcie kawałkami masła.
  7. Pieczcie przez ok. 25-30 minut w piekarniku w temp. ok. 200 st. C. – aż się zrumienią.

Źródło: KuchennyKredens.pl

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode