share

Tytuł: Zobacz 6 pomysłów na pyszne i zdrowe śniadanie – dowiedz się, co zjeść na śniadanie

by


Przepis na omlet ze szpinakiem

Śniadania z jajkiem są smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu. Jednym z nich jest omlet ze szpinakiem, który stanowi doskonałą propozycję śniadania dla dzieci. Wystarczy dosłownie kilka minut, aby z kilku składników przygotować pyszne i pożywne śniadanie na ciepło.

Lista składników:

  • 150 g mrożonego / świeżego szpinaku
  • 4 średnie jajka
  • 2 łyżki masła
  • pół ząbka czosnku
  • 6 łyżek mleka
  • szczypiorek
  • 50 g startej mozzarelli
  • sól i pieprz
  1. Jeżeli korzystasz ze szpinaku mrożonego, wystarczy wrzucić go na rozgrzaną masłem patelnię, na której wcześniej podsmażysz przeciśnięty przez praskę czosnek. Świeży szpinak przed wrzuceniem na patelnię trzeba opłukać i wysuszyć.
  2. Szpinak należy smażyć do momentu, aż zrobi się on jednolitej konsystencji. Dopraw go solą i pieprzem.
  3. W misce roztrzep widelcem jajko, dolewając do niego mleka. Dodaj przyprawy do smaku. Dorzuć do miski podsmażony szpinak oraz startą mozzarellę. Zmieszaj wszystko za pomocą drewnianej szpatułki.
  4. Patelnię ponownie rozgrzej masłem. Następnie wlej zmieszaną w misce jajeczną całość. Zakryj patelnię pokrywką i zaczekaj, żeby masa się ścięła. Obsmaż omlet z obu stron i wyciągnij na talerz. Podawaj ciepły do bezpośredniego spożycia lub spakuj sobie na drugie śniadanie.

Owsianka z masłem orzechowym

Jeżeli szukasz inspiracji do utworzenia śniadania dla dzieci, to może być naprawdę dobry przepis! Fakt, nie wszystkie dzieci lubią owsiankę. A co, jeżeli jednak dodasz do niej masło orzechowe? W kilku prostych krokach możesz stworzyć pyszne i przede wszystkim pożywne śniadanie.

Lista składników:

  • 6 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
  • 0,5 szklanki odtłuszczonego mleka
  • 1 średni banan
  • 1 płaska łyżka masła orzechowego
  • ¾ jogurtu greckiego
  1. Zalej płatki owsiane ciepłym mlekiem. Zostaw je na kilka minut do namoczenia.
  2. Dodaj jogurt grecki i dokładnie wymieszaj z płatkami.
  3. Do całości dodaj pokrojony w plastry banan i łyżkę masła orzechowego. Smacznego!

Prosty przepis na chlebek bananowy do pracy

Do przygotowania tego śniadania najlepiej nadadzą się dojrzałe banany. Utworzysz z nich pyszny chlebek bananowy, który będziesz mógł zajadać razem z miksem sałat lub delikatnym twarożkiem.

Lista składników:

  • 110 g mąki pszennej
  • 160 g mąki krupczatki
  • 3 dojrzałe banany
  • 135 g cukru
  • 135 g masła
  • 3 małe jajka
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  1. Obierz i rozgnieć widelcem trzy banany.
  2. Zmiksuj masło z cukrem i dodaj po kolei trzy małe jajka, ciągle miksując.
  3. Przesiej mąkę i zmieszaj z proszkiem do pieczenia, a także sodą oczyszczoną. Powoli wlewaj do masła z cukrem i jajkami, wciąż mieszając.
  4. Dorzuć do całości banany, mieszając drewnianą szpatułką. Następnie wyłóż keksówkę papierem do pieczenia i przełóż ciasto do foremki.
  5. Piecz chlebek bananowy przez ok. 50 minut w 180 st. C bez termoobiegu. Po wyjęciu poczekaj chwilę, aż ostygnie.

Pomysł na dietetyczne śniadanie – twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Jesteś na diecie i szukasz pomysłu na pożywne, dietetyczne śniadanie? Koniecznie przetestuj sprawdzony przepis na banalnie prosty twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką! Doskonale smakować będzie z pełnoziarnistym pieczywem.

Lista składników:

  • 150 g twarogu chudego
  • 1 ½ łyżki jogurtu skyr / greckiego
  • 1 szczypiorek
  • 5 sztuk rzodkiewek
  • sól i pieprz
  1. Twaróg utrzyj z jogurtem tak, aby uzyskać gładką konsystencję.
  2. Dodaj do twarogu startą na tarce rzodkiewkę. Pokrój szczypiorek i dodaj do całości.
  3. Przypraw twarożek solą i pieprzem. Podawaj z pełnoziarnistym chlebem lub bułką grahamką.

Szakszuka z jajkiem i pomidorami

Śniadanie powinno być pyszne, pożywne i bogate we wszystkie niezbędne wartości odżywcze – węglowodany, tłuszcze i białka. Właśnie dlatego warto przygotować szakszukę! To dobre, smaczne i wegetariańskie danie, które zadowoli podniebienie nawet tego, kto za śniadaniami nie przepada.

Lista składników:

  • 3 średnie pomidory
  • 2 duże jajka
  • 120 g masła
  • 0,5 ząbka czosnku
  • przyprawy do smaku
  1. Sparz pomidory i obierz je ze skórki. Pokrój pomidory na ćwiartki, a następnie wydrąż je i zachowaj miąższ.
  2. Wrzuć 120 g masła na rozgrzaną patelnię. Dodaj przepuszczony przez praskę czosnek i miąższ, który pozostał z pomidorów.
  3. Na patelnię wrzuć pokrojone w ćwiartki pomidory i dopraw je do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj i smaż przez ok. 2-3 minuty już bez mieszania. W ten sposób pomidory będą mogły zachować swój oryginalny kształt.
  4. Wbij na patelnię dwa jajka. Dopraw do smaku i smaż do momentu, aż białko się zetnie. Podawaj ze świeżo upieczonym chlebem.

Pyszne śniadanie na słodko – placuszki bananowe

Placki bananowe będą doskonałym pomysłem na śniadanie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. To miła odskocznia od tradycyjnej owsianki lub kromek chleba z twarożkiem. Nie dość, że placuszki robi się naprawdę szybko, to w dodatku przepysznie pachą i smakują. Z poniższego przepisu usmażysz ok. 7-8 placuszków bananowych.

Lista składników:

  • 2 duże jajka
  • 200 mg mąki pszennej lub krupczatki
  • 200 ml odtłuszczonego mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 małe dojrzałe banany
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • pokruszone orzechy ziemne
  1. Rozgnieć banana widelcem tak, aby uzyskać jednolitą masę.
  2. Zmieszaj banana ze wszystkimi składnikami, oprócz pokruszonych orzechów ziemnych. Masa, którą uzyskasz, powinna być gładka i możliwie jednolita. Odstaw całość na kilka minut.
  3. Rozgrzej patelnię i natłuść ją odrobiną oleju. Nakładaj ciasto plastikową chochelką i formuj w okrągłe placuszki. Smaż z każdej strony przez ok. 2 minuty.
  4. Placuszki bananowe podawaj polane odrobiną miodu i z pokruszonymi na wierzchu orzechami ziemnymi. Smacznego!


Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode