Przepis na omlet ze szpinakiem
Śniadania z jajkiem są smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu. Jednym z nich jest omlet ze szpinakiem, który stanowi doskonałą propozycję śniadania dla dzieci. Wystarczy dosłownie kilka minut, aby z kilku składników przygotować pyszne i pożywne śniadanie na ciepło.
Lista składników:
- 150 g mrożonego / świeżego szpinaku
- 4 średnie jajka
- 2 łyżki masła
- pół ząbka czosnku
- 6 łyżek mleka
- szczypiorek
- 50 g startej mozzarelli
- sól i pieprz
- Jeżeli korzystasz ze szpinaku mrożonego, wystarczy wrzucić go na rozgrzaną masłem patelnię, na której wcześniej podsmażysz przeciśnięty przez praskę czosnek. Świeży szpinak przed wrzuceniem na patelnię trzeba opłukać i wysuszyć.
- Szpinak należy smażyć do momentu, aż zrobi się on jednolitej konsystencji. Dopraw go solą i pieprzem.
- W misce roztrzep widelcem jajko, dolewając do niego mleka. Dodaj przyprawy do smaku. Dorzuć do miski podsmażony szpinak oraz startą mozzarellę. Zmieszaj wszystko za pomocą drewnianej szpatułki.
- Patelnię ponownie rozgrzej masłem. Następnie wlej zmieszaną w misce jajeczną całość. Zakryj patelnię pokrywką i zaczekaj, żeby masa się ścięła. Obsmaż omlet z obu stron i wyciągnij na talerz. Podawaj ciepły do bezpośredniego spożycia lub spakuj sobie na drugie śniadanie.
Owsianka z masłem orzechowym
Jeżeli szukasz inspiracji do utworzenia śniadania dla dzieci, to może być naprawdę dobry przepis! Fakt, nie wszystkie dzieci lubią owsiankę. A co, jeżeli jednak dodasz do niej masło orzechowe? W kilku prostych krokach możesz stworzyć pyszne i przede wszystkim pożywne śniadanie.
Lista składników:
- 6 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
- 0,5 szklanki odtłuszczonego mleka
- 1 średni banan
- 1 płaska łyżka masła orzechowego
- ¾ jogurtu greckiego
- Zalej płatki owsiane ciepłym mlekiem. Zostaw je na kilka minut do namoczenia.
- Dodaj jogurt grecki i dokładnie wymieszaj z płatkami.
- Do całości dodaj pokrojony w plastry banan i łyżkę masła orzechowego. Smacznego!
Prosty przepis na chlebek bananowy do pracy
Do przygotowania tego śniadania najlepiej nadadzą się dojrzałe banany. Utworzysz z nich pyszny chlebek bananowy, który będziesz mógł zajadać razem z miksem sałat lub delikatnym twarożkiem.
Lista składników:
- 110 g mąki pszennej
- 160 g mąki krupczatki
- 3 dojrzałe banany
- 135 g cukru
- 135 g masła
- 3 małe jajka
- 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- Obierz i rozgnieć widelcem trzy banany.
- Zmiksuj masło z cukrem i dodaj po kolei trzy małe jajka, ciągle miksując.
- Przesiej mąkę i zmieszaj z proszkiem do pieczenia, a także sodą oczyszczoną. Powoli wlewaj do masła z cukrem i jajkami, wciąż mieszając.
- Dorzuć do całości banany, mieszając drewnianą szpatułką. Następnie wyłóż keksówkę papierem do pieczenia i przełóż ciasto do foremki.
- Piecz chlebek bananowy przez ok. 50 minut w 180 st. C bez termoobiegu. Po wyjęciu poczekaj chwilę, aż ostygnie.
Pomysł na dietetyczne śniadanie – twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką
Jesteś na diecie i szukasz pomysłu na pożywne, dietetyczne śniadanie? Koniecznie przetestuj sprawdzony przepis na banalnie prosty twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką! Doskonale smakować będzie z pełnoziarnistym pieczywem.
Lista składników:
- 150 g twarogu chudego
- 1 ½ łyżki jogurtu skyr / greckiego
- 1 szczypiorek
- 5 sztuk rzodkiewek
- sól i pieprz
- Twaróg utrzyj z jogurtem tak, aby uzyskać gładką konsystencję.
- Dodaj do twarogu startą na tarce rzodkiewkę. Pokrój szczypiorek i dodaj do całości.
- Przypraw twarożek solą i pieprzem. Podawaj z pełnoziarnistym chlebem lub bułką grahamką.
Szakszuka z jajkiem i pomidorami
Śniadanie powinno być pyszne, pożywne i bogate we wszystkie niezbędne wartości odżywcze – węglowodany, tłuszcze i białka. Właśnie dlatego warto przygotować szakszukę! To dobre, smaczne i wegetariańskie danie, które zadowoli podniebienie nawet tego, kto za śniadaniami nie przepada.
Lista składników:
- 3 średnie pomidory
- 2 duże jajka
- 120 g masła
- 0,5 ząbka czosnku
- przyprawy do smaku
- Sparz pomidory i obierz je ze skórki. Pokrój pomidory na ćwiartki, a następnie wydrąż je i zachowaj miąższ.
- Wrzuć 120 g masła na rozgrzaną patelnię. Dodaj przepuszczony przez praskę czosnek i miąższ, który pozostał z pomidorów.
- Na patelnię wrzuć pokrojone w ćwiartki pomidory i dopraw je do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj i smaż przez ok. 2-3 minuty już bez mieszania. W ten sposób pomidory będą mogły zachować swój oryginalny kształt.
- Wbij na patelnię dwa jajka. Dopraw do smaku i smaż do momentu, aż białko się zetnie. Podawaj ze świeżo upieczonym chlebem.
Pyszne śniadanie na słodko – placuszki bananowe
Placki bananowe będą doskonałym pomysłem na śniadanie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. To miła odskocznia od tradycyjnej owsianki lub kromek chleba z twarożkiem. Nie dość, że placuszki robi się naprawdę szybko, to w dodatku przepysznie pachą i smakują. Z poniższego przepisu usmażysz ok. 7-8 placuszków bananowych.
Lista składników:
- 2 duże jajka
- 200 mg mąki pszennej lub krupczatki
- 200 ml odtłuszczonego mleka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 małe dojrzałe banany
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- pokruszone orzechy ziemne
- Rozgnieć banana widelcem tak, aby uzyskać jednolitą masę.
- Zmieszaj banana ze wszystkimi składnikami, oprócz pokruszonych orzechów ziemnych. Masa, którą uzyskasz, powinna być gładka i możliwie jednolita. Odstaw całość na kilka minut.
- Rozgrzej patelnię i natłuść ją odrobiną oleju. Nakładaj ciasto plastikową chochelką i formuj w okrągłe placuszki. Smaż z każdej strony przez ok. 2 minuty.
- Placuszki bananowe podawaj polane odrobiną miodu i z pokruszonymi na wierzchu orzechami ziemnymi. Smacznego!