Tekst:
Lato to najlepszy czas na przygotowanie przetworów warzywnych i owocowych. Żeby nasze słoiki pełne smakowitości przetrwały do zimy albo i dłużej, konieczna będzie ich pasteryzacja. Wszyscy znają sposób na wekowanie w garnku z wodą czy piekarniku. My stosujemy prostszą metodę.
Pasteryzacja to skuteczna metoda utrwalania żywności znana od wieków. Przez lata zmieniały się natomiast narzędzia i sposoby wekowania. Dekady temu było to naturalne pasteryzowanie pod kocem, kiedy do mocno rozgrzanych słoików przekładano gorącą żywność, a następnie okrywano ją grubym materiałem. Jako kolejna metoda popularność zdobyła pasteryzacja na mokro, tzn. w garnku pełnym wody. W ostatnich latach sprawdzonym sposobem okazała się pasteryzacja na sucho w piekarniku. Teraz z kolei przyszedł czas na nowe rozwiązanie, czyli pasteryzowanie słoików z przetworami w zmywarce.
Jak przygotować słoiki do pasteryzacji?
Żeby pasteryzacja przebiegła sprawnie i skutecznie, najpierw powinniście zadbać o kilka niezbędnych elementów. Właściwy wybór oraz wstępne przygotowanie słoików do wekowania to pierwszy, najważniejszy krok. Warto używać słoików z nowymi zakrętkami które nie są wyrobione i będą naprawdę dobrze trzymały. Mechanizm twist-off z metalową zakrętką powinien być nowy oraz sprawny. Coraz popularniejsze do wekowania są słoiki typu weck z gumową uszczelką. Warto w nie zainwestować, bo zazwyczaj można łatwo użyć ich ponownie. Zanim przełożycie do słoików gotowe przetwory, szkło trzeba bardzo dokładnie wyparzyć i osuszyć. Do wyparzania również możecie użyć zmywarki. Wystarczy:
- umyć słoiki i nakrętki
- ułożyć je w koszykach zmywarki
- nastawić program w temp. 70-75 stopni i uruchomić bez dodatku detergentów
- gotowe przelewamy jeszcze wrzątkiem z czajnik i wysuszamy
Pasteryzacja w zmywarce – wybór odpowiedniego programu
Program do pasteryzacji w zmywarce ustawicie ręcznie. Podstawą jest zakres minimalnej temperatury, która zapewni przeprowadzenie całego procesu. Słoiki wekujcie w temperaturze wyższej niż 60 stopni C. Poznajcie wszystkie kroki skutecznej pasteryzacji w zmywarce:
- Słoiki ustawcie w koszyku dnem do góry. Powinny być ułożone w miarę sztywno, by nie odwróciły się w trakcie pracy zmywarki
- Nastawcie zmywarkę na 70 stopni C
- Wybierzcie program mycia.
- Uruchomcie zmywarkę, nie używając żadnych detergentów (to bardzo ważne)
- Słoiki wyjmijcie ze zmywarki dopiero, gdy ostygną
Pasteryzacja w zmywarce – do czego używać?
Właściwie do wszystkiego. W urządzeniu zmieści się więcej słoików niż w piekarniku, a na pewno jednorazowo zabezpieczycie większą ilość przetworów, niż pasteryzując je na mokro w garnku. W ten sposób zrobicie domowe zapasy dżemów, konfitur, ale też buraczków, sałatek czy kompotów. Możecie też w ten sposób wekować pozostałości po obiedzie czy nadmiar ugotowanych dań jednogarnkowych. Przełożone do słoików bigos, leczo, gulasz także można pasteryzować w zmywarce.