Marzy wam się jogurt, który zrobicie bez użycia jogurtownicy? Możecie nie wierzyć, ale wystarczą tylko 2 składniki i zwykły garnek, aby przygotować przepyszny dodatek do musli, ciasta czy drugiego śniadania. Warto zrobić od razu podwójną porcję, bo domowy jogurt grecki jest wyśmienicie kremowy i delikatny w smaku.
Nie możecie ostatnio natrafić na dobry jogurt grecki w sklepie? A może po prostu przejadły wam się obecnie dostępne jogurty i szukacie czegoś innego? Obiecujemy wam, że domowy jogurt grecki nie tylko jest tańszy, ale też smakuje o niebo lepiej. Z powodzeniem użyjecie go do polania młodych ziemniaków, zrobienia ciasta ucieranego czy nawet jako dekorację do różnych deserów z owocami. Wykorzystacie tylko 2 składniki, a efekt będzie piorunujący. Nie czekajcie zbyt długo – gdy go już przygotujecie, będziecie żałować, że wcześniej nie znaliście tego przepisu. Dlaczego warto go przetestować?
Właściwości jogurtu greckiego
Gęstszy od naturalnego jogurtu greckiego jest nie tylko pyszny i kremowy, ale także ma wiele właściwości prozdrowotnych, które pozwalają skutecznie poprawić nasze samopoczucie. Dobrej jakości jogurt grecki jedzony regularnie:
- pomaga obniżać ciśnienie krwi
- poprawia funkcjonowanie jelit
- wspomaga wzrost mięśni
- jest doskonałym źródłem witaminy B12, wapnia oraz białka
- zmniejsza ryzyko osteoporozy, choroby zwyrodnieniowej kości
- redukuje napady głodu oraz chęć do podjadania w ciągu dnia
- korzystnie wpływa na przemianę materii, przyspieszając metabolizm
- wspiera odporność organizmu
Jak zrobić jogurt grecki z 2 składników? Prosty przepis
Z akcesoriów kuchennych wystarczy wam większy garnek oraz chochelka, aby móc swobodnie wymieszać całość. Nie zapomnijcie też o gazie lub innej bawełnianej ściereczce, dzięki której będziecie mogli odcisnąć nadmiar wilgoci z przygotowywanego jogurtu greckiego.
Składniki:
- 1 l mleka pełnotłustego – najlepiej zakupionego prosto od rolnika
- 1/2 kubka jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
- Mleko wlejcie do garnka i powoli zagotujcie na małym ogniu palnika.
- Przemieszajcie delikatnie mleko i ściągnijcie z niego utworzony kożuch.
- Przełóżcie mleko z palnika i dodajcie pół kubka jogurtu naturalnego.
- Wymieszajcie całość dokładnie.
- Następnie przykryjcie garnuszek folią spożywczą i odłóżcie w ciepłe, lecz zacienione miejsce.
- Na drugi dzień zdejmijcie z garnka folię spożywczą i delikatnie sprawdźcie konsystencję łyżką. Powinny pojawić się pierwsze skrzepy, wyczuwalne w teksturze jogurtu;
- Przełóżcie domowy jogurt do bawełnianej ściereczki serowarskiej i odsączcie z niego nadmiar płynu. Po upływie około 3-4 godzin, jogurt będzie gotowy.
Tak przygotowany domowy jogurt grecki należy przenieść do szklanego pojemnika z pokrywką. Powinien być zjedzony w ciągu 2-3 dni. Jego smak idealnie komponuje się z sezonowymi owocami jagodowymi. Możecie też przygotować na jego bazie pyszny sernik z jogurtów greckich albo serek labneh.