share

Tytuł po przeredagowaniu: Jak uniknąć przegotowania kotletów schabowych? Dbaj o czas smażenia, by były idealnie smaczne.

by

Zastanawialiście się nad tym, ile czasu zajmuje usmażenie idealnego schabowego? Znamy odpowiedź!

Każdy, kto mieszka w Polsce i uczy się gotować, musi prędzej czy później poznać przepis na idealnego schabowego. To jedno z typowych polskich dań, które gości na naszych stołach bardzo często, dlatego wielu osobom zależy na tym, by ich kotlety wychodziły jak najlepsze. Ważny jest wybór mięsa, przyprawy, rodzaj tłuszczu do smażenia, a także to, ile czasu kotlety znajdują się na patelni. To bardzo ważne, ponieważ między innymi od czasu smażenia zależy, czy mięso będzie miękkie. Sprawdźcie, jak długo powinno się smażyć kotlety schabowe.

Jak długo smażyć kotlety schabowe?

Przyrządzenie wyśmienitych schabowych to sztuka, a do przygotowania wlicza się także wiedza na temat smażenia kotletów – a nie tylko ich doprawienia. Uważa się, że idealne schabowe (rozbite wcześniej tłuczkiem) należy smażyć na rozgrzanym tłuszczu przez około 2 minuty z każdej strony. Tyle czasu wystarczy, by mięso było gotowe do zjedzenia.

Koniecznie pilnujcie tego czasu, ponieważ trzymanie kotletów na patelni zbyt długo sprawi, że będą suche, twarde, a nawet przypalone i po prostu niesmaczne.

Nie można też smażyć ich zbyt krótko, ponieważ wówczas mięso w środku będzie nadal surowe, a jedzenie surowej wieprzowiny może się bardzo źle skończyć dla waszego zdrowia. W surowym mięsie wieprzowym mogą znajdować się larwy tasiemca uzbrojonego, który, gdy znajdzie się w ludzkim organizmie, zaczyna wyniszczać go od środka.

Czym doprawić schabowe?

Nie mniej istotny jest sposób przyprawienia kotletów. W najbardziej klasycznych przepisach jedynymi przyprawami dodawanymi do schabowych jest sól i pieprz, ale jeżeli chcecie, to możecie poeksperymentować – kotlety schabowe wyjdą jeszcze smaczniejsze. Doskonale pasuje do nich na przykład:

  • majeranek
  • słodka papryka
  • ostra papryka (w niewielkiej ilości, dodana np. do panierki)
  • czosnek (może być granulowany lub świeży – wówczas należy natrzeć nim mięso)

Smacznym dodatkiem do schabowych jest także musztarda. Po rozbiciu kotletów tłuczkiem posmarujcie je musztardą, dodajcie przyprawy, zawińcie mięso w folię spożywczą i odstawcie do lodówki na noc. Dzięki temu będzie ono po usmażeniu bardzo miękkie i pyszne!

Przepis

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode