share

Tytuł: Jak przygotować udanego „biszkopta” wysokiego na 3 palce, który nie opadnie – oto 1 trik po upieczeniu

by

Biszkoptowe ciasto castella – przepis podstawowy

Składniki (na kwadratową foremkę o boku 32 cm):

  • 130 ml mleka
  • 130 g masła
  • 130 g mąki tortowej
  • 130 g cukru
  • 8 jajek
  • szczypta soli
  • ekstrakt waniliowy

Sposób przygotowania:

  1. Wlejcie mleko do rondelka, dodajcie masło i esencję waniliową. Rozpuśćcie powoli masło. Odstawcie do wystygnięcia;
  2. Oddzielcie białka od żółtek. Ubijcie pianę z białek na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Odstawcie ją na bok;
  3. Ciepłe masło z mlekiem powoli wlewajcie do żółtek, jednocześnie miksując. Dodajcie do masy mąkę. Całość zmiksujcie jeszcze raz;
  4. Włączcie piekarnik na 160 st. C., zagotujcie w czajniku wodę;
  5. Do masy z żółtek dodawajcie stopniowo masę z białek, wmieszajcie ją powoli do środka. Możecie to zrobić ręcznie lub mikserem na niskich obrotach. Masa powinna być jednolita i mieć konsystencję śmietany;
  6. Przełóżcie masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnia powinna być równa (bez górek);
  7. Włóżcie formę z ciastem do większej formy lub na brytfannę, wlejcie między obie formy trochę gorącej wody;
  8. Przełóżcie formę do piekarnika. Pieczcie 40-55 min. W międzyczasie sprawdzajcie wierzch i włóżcie patyczek do ciasta. Jeśli jest suchy, a ciasto złote, jest gotowe;
  9. Jeśli wierzch ciasta zbyt mocno się rumieni, przykryjcie je w trakcie pieczenia kawałkiem pergaminu;
  10. Po upieczeniu wyciągnijcie formę z kąpieli wodnej. Zaczekajcie 5 minut z wyciągnięciem ciasta z blachy. Najlepiej smakuje po wystudzeniu na kratce.

Po upieczeniu ciasto opadnie tylko minimalnie, jeśli jednak widzicie, że zbyt szybko traci powietrze, po upieczeniu upuśćcie je w formie na podłogę lub stół z wysokości 30-40 cm. W ten sposób para wodna szybko ujdzie z wypieku i zapobiegnie to dalszemu opadaniu ciasta.

Dla wysokości ciasta ważna jest też miska, w której ubijacie pianę z białek – powinna być idealnie czysta i sucha. Nawet jedna kropla wody czy żółtka może przeszkodzić w ubiciu piany – z tego względu białka powinny być też starannie oddzielone od żółtek. Ciasto wyjmijcie z formy dopiero po wystudzeniu go do temperatury pokojowej.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode