share

„Tradycja przede wszystkim” – nowa książka Aleksandry Juszkiewicz, zwyciężczyni programu MasterChef Polska sezon 9

by

Aleksandra Juszkiewicz została laureatką 9. edycji programu „MasterChef”! To jej dania podbiły podniebienia profesjonalnego i wymagającego jury jednego z najpopularniejszych programów kulinarnych. Poza prestiżowym tytułem, wysoką nagrodą, nowa mistrzyni kuchni otrzymała również możliwość wydania swojej pierwszej, autorskiej książki kucharskiej. „Po pierwsze tradycja” w księgarniach już 9 grudnia.

Kuchnia polska jest zaskakująca, pełna smaków i wariacji…Chciałam zaakcentować moją przynależność do jednego z najpiękniejszych miejsc w Europie – Warmii i Mazur. Dlatego właśnie znajdziecie w tej książce wiele przysmaków z tego regionu – podkreśla autorka na wstępie swojej pierwszej kulinarnej opowieści.

Zdaniem Aleksandry Juszkiewicz, nie trzeba sięgać po egzotyczne produkty, aby stworzyć potrawę doskonałą. Wystarczy bogactwo rodzimych pól, lasów i jezior. Przepisy są nieskomplikowane, a składniki łatwo dostępne. Ola wiele tradycyjnych dań wzbogaciła autorską nowoczesną nutą. Warto spróbować tej wersji kuchni Warmii i Mazur i przekonać się, jakie bogactwo smaków kryje jeden z najpiękniejszych regionów naszego kraju.

Wśród propozycji dań pojawiają się takie rarytasy, jak:

  • leśne grzyby z proziakami
  • żeberka z leszcza
  • tatar z sarniny
  • farszynki
  • plińce
  • słodkie makowniki

Wielbiciele ryb z mazurskich jezior znajdą przepisy m. in. na:

  • pulpety ze szczupaka z kaszą jęczmienną i marynowaną rzodkiewką
  • gołąbki z sumem, kaszą bulgur i sosem porowym

Więcej nie możemy zdradzić, tego trzeba po prostu zasmakować! Premiera książki 9 grudnia 2020!

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode