Aleksandra Juszkiewicz została laureatką 9. edycji programu „MasterChef”! To jej dania podbiły podniebienia profesjonalnego i wymagającego jury jednego z najpopularniejszych programów kulinarnych. Poza prestiżowym tytułem, wysoką nagrodą, nowa mistrzyni kuchni otrzymała również możliwość wydania swojej pierwszej, autorskiej książki kucharskiej. „Po pierwsze tradycja” w księgarniach już 9 grudnia.
Kuchnia polska jest zaskakująca, pełna smaków i wariacji…Chciałam zaakcentować moją przynależność do jednego z najpiękniejszych miejsc w Europie – Warmii i Mazur. Dlatego właśnie znajdziecie w tej książce wiele przysmaków z tego regionu – podkreśla autorka na wstępie swojej pierwszej kulinarnej opowieści.
Zdaniem Aleksandry Juszkiewicz, nie trzeba sięgać po egzotyczne produkty, aby stworzyć potrawę doskonałą. Wystarczy bogactwo rodzimych pól, lasów i jezior. Przepisy są nieskomplikowane, a składniki łatwo dostępne. Ola wiele tradycyjnych dań wzbogaciła autorską nowoczesną nutą. Warto spróbować tej wersji kuchni Warmii i Mazur i przekonać się, jakie bogactwo smaków kryje jeden z najpiękniejszych regionów naszego kraju.
Wśród propozycji dań pojawiają się takie rarytasy, jak:
- leśne grzyby z proziakami
- żeberka z leszcza
- tatar z sarniny
- farszynki
- plińce
- słodkie makowniki
Wielbiciele ryb z mazurskich jezior znajdą przepisy m. in. na:
- pulpety ze szczupaka z kaszą jęczmienną i marynowaną rzodkiewką
- gołąbki z sumem, kaszą bulgur i sosem porowym
Więcej nie możemy zdradzić, tego trzeba po prostu zasmakować! Premiera książki 9 grudnia 2020!