share

Szybki obiad z mrożonym szpinakiem – ciesz się smakiem w ekspresowym tempie

by

Świeże liście szpinaku są często droższe i nieco trudniejsze w obsłudze. Na szczęście w sklepach można znaleźć mrożony szpinak, z którego można przygotować szybkie i pyszne obiady.

Mrożony szpinak można dziś kupić pod różną postacią, najlepsze jest w nim to, że zachowuje wszystkie właściwości, które ma i świeży szpinak. Warto wiedzieć, że szpinak posiada bardzo duże ilości łatwo przyswajalnego żelaza. Poza tym posiada bardzo dużo manganu, magnezu, sporo miedzi, wapnia, potasu, fosforu i nawet jodu. Ale przede wszystkim jego największą zaletą jest to, że jest bardzo bogaty w chlorofil, który jest bliskim krewnym hemoglobiny naszej krwi i działa krwiotwórczo w naszym organizmie.

Mrożony szpinak – rodzaje

Mielony szpinak dostępny jest w formie jednej bryły oraz jako małe zmielone kulki. Możemy dostać też mrożony szpinak w liściach, warto go kupić i spróbować. Ma on zupełnie inny smak niż rozdrobniony, ale również jest bardzo smaczny.

Jak przygotować szpinak?

Mrożony szpinak możemy kupić lub przygotować go samodzielnie. Opakowanie zmielonego mrożonego szpinaku o wadze 450 gram kosztuje około 3 złotych, za mrożony szpinak w liściach w takim samym opakowaniu zapłacimy około 4 złotych. W domu szpinak mrozimy następująco: liście świeżego szpinaku należy przebrać i przepłukać. Potem zmiksować w malakserze i następnie przełożyć do foremek, np. do kostek lodu i wstawić do zamrażarki. Taki mrożony szpinak należy przełożyć do specjalnej torebki lub pudełka po lodach i przechowywać w zamrażarce.

Zmielony szpinak z czosnkiem, szczyptą soli, odrobiną mleka i zasmażką to doskonały sposób na szybki obiad. W dodatku warto (a nawet trzeba) jeść go zdecydowanie częściej niż raz w tygodniu, gdyż jest bardzo zdrowy. Doskonale pasuje do ryb, białego mięsa i innych gotowanych warzyw (np. do ziemniaków, fasolki szparagowej czy kalafiora). Całe mrożone liście można szybko przygotować, obsmażając na oliwie z czosnkiem, jest to świetny dodatek do pieczonego kurczaka czy smażonej drobiowej piersi.

Dlaczego dodaje się mleko do szpinaku?

Mrożenie zatrzymuje wszystkie właściwości warzyw, w tym te ich składniki, które dają nam niepożądane efekty. Szpinak również posiada taki związek – jest to kwas szczawiowy, który wypłukuje wapń z organizmu. Dlatego warto dodać do dania ze szpinakiem, niezależnie czy jest to świeży, czy mrożony szpinak, produkt uzupełniający poziom wapnia: na przykład mleko czy jogurt. Może to być też śmietana lub ser.

Wypróbuj mrożony szpinak, przeglądając przepisy na dania ze szpinakiem!

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode