Pigwa gruszkowa czy jabłkowa – jak pozbyć się nieprzyjemnego smaku?
Pigwa gruszkowa czy jabłkowa jest otulona zabezpieczającym nalotem, który niekiedy jest lekceważony podczas obróbki. Podpowiadamy, skąd może pojawić się nieprzyjemny smak waszych przetworów. To nie wina odmiany czy też sposobu zbierania – przed czy po przymrozkach. Kluczowe jest pozbycie się gorzkawego meszku, który potrafi popsuć smak całych przetworów. Sprawdźcie, jak najlepiej go usunąć – kolejność działań ma ogromne znaczenie!
Jak najlepiej pozbyć się meszku z owoców pigwy?
Charakterystyczny pierzasty nalot na owocach to kutnerowaty meszek. W pierwszym kroku należy pozbyć się jego osadu, a potem kroić cały owoc. W przeciwnym wypadku jego pozostałości dostaną się do miąższu owocu. To spowoduje, że będzie miał posmak parafiny. To często zdarza się przy omyłkowym obieraniu pigwy.
Wybierzcie miękką szmatkę i zmoczcie ją ciepłą wodą. Dokładnie zmyjcie meszek i przepłuczcie owoce dwukrotnie. Dopiero wtedy są idealne, aby móc z nich zrobić dżemy, ocet czy też inne przetwory. Dobrym patentem jest ich wstępne przełożenie na kilka minut do wrzątku, aby nalot łatwiej schodził, bez zbędnego pocierania.
Przepis na najlepszy chutney z pigwy do mięs
Składniki:
- kilogram pigwy gruszkowej lub jabłkowej
- szklanka cukru
- 3 szalotki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta pieprzu
- łyżka octu balsamicznego lub ketchupu
Przygotowanie:
- Pigwę dokładnie oczyszczamy z meszku na owocach.
- Obieramy ze skórki i kroimy miąższ na kawałki.
- Cebulę kroimy drobno i dusimy na oliwie z oliwek lub maśle.
- Dorzucamy pigwę i resztę składników.
- Zostawiamy pod przykryciem na małym ogniu na godzinę.
- Co jakiś czas sprawdzamy i mieszamy całość.
- Przekładamy do wyparzonych słoików i wekujemy.
- Gotujemy w garnku wyłożonym ściereczką przez 20 minut.
- Układamy do góry dnem i zostawiamy na całą noc.
- Tak przygotowany chutney z pigwy to doskonały dodatek do pieczonego kurczaka czy wieprzowiny.