share

Przeredagowany tytuł: Ostry noża, nie używając ostrzałki? Wystarczy parę tanich kuchennych trików.

by

Odpowiedź powinna być kodem html, podzielona na paragrafy i zastosuj formatowanie takie jak akapity, śródnagłówki i listy wypunktowane i numerowane i oznacz je jako znaczniki html, ale nie używaj znacznika

Próbujecie przekroić pomidora, ale zamiast cienkiego plasterka uzyskujecie zgniecioną papkę? To znak, że najwyższy czas na ostrzenie noża. Zobaczcie, jak zrobić to łatwo i bez żadnych specjalnych akcesoriów. Zatem do dzieła.

Jak naostrzyć noże kuchenne bez specjalnej ostrzałki?

To banalnie proste zadanie. Potrzebujecie tylko odrobiny wody i pewnego popularnego produktu, który z pewnością wszyscy macie w swoich domach.

Jak naostrzyć nóż w domu?

Zastanawiacie się, gdzie można zanieść noże do naostrzenia? Nie martwcie się tym i zróbcie to sami w domowym zaciszu. Ostrzenie noży nigdy nie było prostsze, dzięki temu prostemu trikowi. Zamiast kupować ostrzałkę, musicie tylko wyjąć z szafki zwykłą białą sól.

Jak to działa? Wystarczy wymieszać litr wody z 3 łyżkami soli i moczyć w niej noże przez 30 minut. Po tym czasie trzeba tylko pocierać jednym nożem o drugi, a oba szybko staną się ostre jak brzytwa.

Zobacz też: Sztućce będą błyszczały jak nowe. Wystarczy 1 popularny owoc

Co do ostrzenia noży zamiast soli? Inne sposoby

  • folia aluminiowa
  • papier ścierny
  • kamienny parapet
  • kubek ceramiczny

Jeśli nie macie pod ręką soli lub po prostu chcecie wypróbować kolejne metody, możecie skorzystać również z innych domowych produktów. W charakterze ostrzałki sprawdzą się także:

Ten popularny kuchenny gadżet, który zwykle wykorzystujemy do przechowywania żywności, ma wiele innych praktycznych funkcji, a jedną z nich jest właśnie ostrzenie noży. Wystarczy tylko oderwać arkusz folii i kroić go wzdłuż i wszerz. Już po kilku takich nacięciach noże będą znacznie ostrzejsze.

Arkusz papieru ściernego przyda się w każdym domu i to nie tylko majsterkowiczom, ale i kucharzom. Wystarczy przykleić go taśmą do stołu lub blatu, a następnie delikatnie pocierać o niego nożem. Nie należy się przy tym spieszyć. Znacznie lepiej robić to wolniej, ale zachować szczególną ostrożność.

Choć taki element wnętrza znajdziemy obecnie w niewielu mieszkaniach, to kamienne parapety wyróżniały się wyjątkową wytrzymałością. Właśnie z tego względu, idealnie sprawdzą się one do ostrzenia noży. Wystarczy kilkanaście razy energicznie przejechać po ich krawędzi narzędziem, a różnica będzie zauważalna gołym okiem.

Każdy z nas ma w swojej kuchni kubki o przeróżnych kształtach i kolorach, ale mało kto wie, że przydadzą się one nie tylko do serwowania herbaty, ale i podczas ostrzenia noży. Musimy tylko odwrócić kubek do góry dnem, a następnie kilkakrotnie przeciągnąć nożem po jego krawędziach.

Jeśli w waszych szufladach zalegają nieużywane, lekko przytępione noże, to koniecznie przetestujcie na nich powyższe sposoby. Gotowanie przy pomocy ostrych jak brzytwa noży będzie znacznie przyjemniejsze i łatwiejsze.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode