Żydowskie ciasto cukrowe
Zapraszamy na kulinarną podróż do kuchni żydowskiej, pełnej różnorodności, bogactwa smaku i zapachu. Proponowany przepis na Żydowskie ciasto cukrowe to prawdziwy deser dla podniebienia – idealny zarówno na rodzinne spotkania, jak i do popołudniowej kawy. Ten słodki wypiek zaskakuje prostotą przygotowania oraz niezwykle aromatycznymi składnikami – cukrem, masłem, mąką oraz przyprawami. Jest to ciasto, które idealnie komponuje się z owocowymi dodatkami, takimi jak konfitury czy świeże owoce. Wypróbujcie ten klasyczny, żydowski przepis i przekonajcie się, jak smakuje tradycja!
admin
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 4 całe jajka
- 3 żółtka
- Łyżka miodu
- Łyżka oliwy
- Łyżeczka soku z cytryny
- Szczypta imbiru
- Szczypta cynamonu
- Masło do posmarowania formy
Żydowskie ciasto cukrowe – jak zrobić?
-
1.
Jajka, żółtka i cukier utrzeć do białości, dodając oliwę, miód i sok z cytryny. Do masy wsypujemy po trochu mąkę z cynamonem i imbirem. Ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem okrągłej, niezbyt dużej ale głębokiej foremki. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez ok 35 minut.
Żydowskie ciasto cukrowe – dodatkowe informacje
Ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Żydowski helzel czyli nadziewana skóra z szyjek
Następny przepis: Żurek wielkanocny-najlepszy!