Żydowskie ciasto cukrowe

Żydowskie ciasto cukrowe

Zapraszamy na kulinarną podróż do kuchni żydowskiej, pełnej różnorodności, bogactwa smaku i zapachu. Proponowany przepis na Żydowskie ciasto cukrowe to prawdziwy deser dla podniebienia – idealny zarówno na rodzinne spotkania, jak i do popołudniowej kawy. Ten słodki wypiek zaskakuje prostotą przygotowania oraz niezwykle aromatycznymi składnikami – cukrem, masłem, mąką oraz przyprawami. Jest to ciasto, które idealnie komponuje się z owocowymi dodatkami, takimi jak konfitury czy świeże owoce. Wypróbujcie ten klasyczny, żydowski przepis i przekonajcie się, jak smakuje tradycja!

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 4 całe jajka
  • 3 żółtka
  • Łyżka miodu
  • Łyżka oliwy
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Szczypta imbiru
  • Szczypta cynamonu
  • Masło do posmarowania formy

Żydowskie ciasto cukrowe – jak zrobić?

  1. 1.
    Jajka, żółtka i cukier utrzeć do białości, dodając oliwę, miód i sok z cytryny. Do masy wsypujemy po trochu mąkę z cynamonem i imbirem. Ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem okrągłej, niezbyt dużej ale głębokiej foremki. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez ok 35 minut.

Żydowskie ciasto cukrowe – dodatkowe informacje

Ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Żydowski helzel czyli nadziewana skóra z szyjek
Następny przepis: Żurek wielkanocny-najlepszy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode