żurek z białą kiełbasą na zakwasie z kapusty

żurek z białą kiełbasą na zakwasie z kapusty

Żurek z białą kiełbasą na zakwasie z kapusty to klasyczny przepis, znany i ceniony w polskiej kuchni. Znakomicie łączy w sobie smaki tradycji i domowego ciepła. Jest to pyszna zupa, której niewątpliwie nie może zabraknąć na świątecznym stole. Spoiwo białego barszczu, czyli zakwas z kapusty, nadaje jej niepowtarzalny, lekko kwasowy smak. Do tego biała kiełbasa, która wzbogaca zupę swoim aromatem. Ta pełna treści i głęboko satysfakcjonująca potrawa jest symbolem polskiej gościnności i zdrowego, domowego gotowania. Przepis jest proste i uniwersalne. Niezależnie od okazji, żurek zawsze jest dobrym pomysłem.

Składniki:

  • do wywaru potrzebne będą kości schabowe lub żeberka, około 0,5 kg
  • włoszczyzna: liść pora, seler i 3-4 liście pietruszki związane bawełnianą nitką
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • sól
  • 1 łyżka majeranek
  • 1 ziarnko ziela angielskiego
  • 4-5 ziaren pieprzu
  • 1 mała opalona cebulka nad ogniem
  • biała kiełbasa, 2-3 pętki
  • 4-5 jaj ugotowanych na twardo
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka kwasu z kapusty

Żurek z białą kiełbasą na zakwasie z kapusty – jak zrobić?

  1. Na kościach schabowych lub żeberkach gotujemy wywar jak rosół z warzywami, czosnkiem, liściem laurowym, pieprzem, zielem angielskim, cebulką i solą. Jak już się wszystko ugotuje, usuwamy kości bądź żeberek i wlewamy szklankę kwasu z kapusty oraz pokrojoną białą kiełbasą. Gotujemy jeszcze około 5-10 minut. Następnie zaprawiamy pieprzem mielonym i majerankiem do smaku oraz śmietaną wymieszaną z mąką. Gotujemy 1-2 minuty. Możemy dodać jaja do garnka lub każdemu na talerz.
  2. Zacznijmy od tego, że jest bardzo zdrowy, tradycyjny, na prawdziwych produktach, a nie jakiś z torebki. Smak nieoceniony 🙂 Przekazywany z pokolenia na pokolenie: robi go moja mama, robiła babcia i jej mama. Kultowy polski barszcz, zdrowy i bezpieczny nawet dla dzieci. Gorąco polecam.

Porady – dodatkowe informacje

Żurek z białą kiełbasą na zakwasie z kapusty

Białą kiełbasę można ugotować osobno, ale szkoda tego smaku tracić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Żurek wielkanocny-najlepszy!
Następny przepis: Żurek prosty i szybki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode