Żurek na zakwasie chlebowym
Zdrowa i aromatyczna zupa, jaką jest żurek na zakwasie chlebowym, to jedno z najbardziej kultowych dań kuchni polskiej. Ta odżywcza potrawa z dobrodziejstwem składników jest nie tylko pyszna, ale również niesamowicie pożywna. Oryginalny żurek na zakwasie żytnim jest wyjątkowo kremowy i delikatny w smaku, a jednocześnie ma wyraźny, zdecydowany charakter. Tradycyjna receptura oparta na zakwasie chlebowym daje tej zupie unikalny smak. Przygotowanie żurku z zakwasu chlebowego to prawdziwa sztuka, która wymaga czasu, ale efekty są tego warte. Zakwas na żurek z zakwasu chlebowego to tajemnica idealnego żurku, czyniąc go prawdziwie satysfakcjonującym daniem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- (na 6 porcji)
- 1,5 litra wody
- 4 surowe białe kiełbasy
- 2 marchewki
- biała część pora
- 1/2 małego selera
- 1 pietruszka
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki zakwasu żytniego
- 2 duże liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- świeżo mielony czarny pieprz
- jajka na twardo do podania
Żurek na zakwasie chlebowym – jak zrobić?
- Warzywa myjemy i obieramy. Wszystkie warzywa oprócz ziemniaków gotujemy przez ok.godzinę razem z kiełbasą, zielem angielskim , liśćmi laurowymi i solą . Po tym czasie wyławiamy wszystkie składniki z wywaru i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości.
Do naczynia z zakwasem wlewamy 1-2 chochelki wywaru i mieszamy , aby nie było grudek. Wlewamy do garnka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Gotujemy przez kilka minut, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Kiełbasę kroimy na kawałki i dodajemy do żurku. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Żurek na zakwasie chlebowym – dodatkowe informacje
Uwaga! Pamiętajcie o tym, że zakwas na żurek z zakwasu chlebowego przed użyciem należy wyciągnąć z lodówki, doprowadzić do temperatury pokojowej, dokarmić i odstawić na min. 12-16 godzin. Dopiero wtedy jest on gotowy do użycia 🙂
Przepis znaleziony na stronie Agatagotuje.pl
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Żurek na wędzonych żeberkach
Następny przepis: Żurek na domowym zakwasie