Żurek na zakwasie chlebowym

Żurek na zakwasie chlebowym

Zdrowa i aromatyczna zupa, jaką jest żurek na zakwasie chlebowym, to jedno z najbardziej kultowych dań kuchni polskiej. Ta odżywcza potrawa z dobrodziejstwem składników jest nie tylko pyszna, ale również niesamowicie pożywna. Oryginalny żurek na zakwasie żytnim jest wyjątkowo kremowy i delikatny w smaku, a jednocześnie ma wyraźny, zdecydowany charakter. Tradycyjna receptura oparta na zakwasie chlebowym daje tej zupie unikalny smak. Przygotowanie żurku z zakwasu chlebowego to prawdziwa sztuka, która wymaga czasu, ale efekty są tego warte. Zakwas na żurek z zakwasu chlebowego to tajemnica idealnego żurku, czyniąc go prawdziwie satysfakcjonującym daniem.

Składniki:

  • (na 6 porcji)
  • 1,5 litra wody
  • 4 surowe białe kiełbasy
  • 2 marchewki
  • biała część pora
  • 1/2 małego selera
  • 1 pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki zakwasu żytniego
  • 2 duże liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • jajka na twardo do podania

Żurek na zakwasie chlebowym – jak zrobić?

  1. Warzywa myjemy i obieramy. Wszystkie warzywa oprócz ziemniaków gotujemy przez ok.godzinę razem z kiełbasą, zielem angielskim , liśćmi laurowymi i solą . Po tym czasie wyławiamy wszystkie składniki z wywaru i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości.
    Do naczynia z zakwasem wlewamy 1-2 chochelki wywaru i mieszamy , aby nie było grudek. Wlewamy do garnka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Gotujemy przez kilka minut, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
    Kiełbasę kroimy na kawałki i dodajemy do żurku. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Żurek na zakwasie chlebowym – dodatkowe informacje

Uwaga! Pamiętajcie o tym, że zakwas na żurek z zakwasu chlebowego przed użyciem należy wyciągnąć z lodówki, doprowadzić do temperatury pokojowej, dokarmić i odstawić na min. 12-16 godzin. Dopiero wtedy jest on gotowy do użycia 🙂

Przepis znaleziony na stronie Agatagotuje.pl


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Żurek na wędzonych żeberkach
Następny przepis: Żurek na domowym zakwasie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode