Żurek na króliku z jajkiem
Ten przepis na żurek na króliku z jajkiem to niepowtarzalna interpretacja tradycyjnej polskiej zupy. Sekretem tej wersji jest użycie mięsa z królika, które nadaje danie niezwykłej delikatności i wyrafinowanego smaku. Podany z jajkiem, zdecydowanie zadowoli wszystkich miłośników żurku, a także tych, którzy szukają nowych kulinarnych doświadczeń. Ten przepis łączy w sobie to, co najlepsze w polskiej kuchni – prostotę, satysfakcjonujące smaki i domową atmosferę. Żurek na króliku to doskonały pomysł na obiad lub uroczystą kolację.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Porcja królika, na przykład tylna nóżka
- 4 ząbki czosnku
- Żurek w butelce o pojemności 0,5 litra
- 3 łyżki śmietany
- 6 średnich ziemniaków
- Sól i pieprz do smaku
- Po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu czarnego
- 2 liście laurowe
- 4 suszone grzybki
- 2 litry wody
- 2 łyżki majeranku
- Dodatkowo:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- Koperek do posypania
Żurek na króliku z jajkiem – jak zrobić?
- Królika opłukaj, zalej wodą i zagotuj w razie potrzeby zbierz szumowiny. Dodaj ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liście laurowe, czosnek, majeranek i grzybki suszone, gotuj do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie wyjmij, obierz pokrój drobno i wrzuć do wywaru, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wlej żurek z butelki, dopraw solą i pieprzem i gotuj około 15-20 minut.
- W międzyczasie ugotuj jajka na twardo, ostudź i obierz.
- Śmietanę roztrzep z ciepłym żurkiem i powoli wlej do zupy, żeby się nie zdążyła.
- Żurek wlej na talerz, ułóż pokrojone w ósemki jajka i posyp koperkiem.
Żurek na króliku z jajkiem – dodatkowe informacje
Żurek na króliku możesz podać z bagietką lub pajdą chleba.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Żurek na wędzonych żeberkach
Następny przepis: Żurek na domowym zakwasie