Żurek na króliku z jajkiem

Żurek na króliku z jajkiem

Ten przepis na żurek na króliku z jajkiem to niepowtarzalna interpretacja tradycyjnej polskiej zupy. Sekretem tej wersji jest użycie mięsa z królika, które nadaje danie niezwykłej delikatności i wyrafinowanego smaku. Podany z jajkiem, zdecydowanie zadowoli wszystkich miłośników żurku, a także tych, którzy szukają nowych kulinarnych doświadczeń. Ten przepis łączy w sobie to, co najlepsze w polskiej kuchni – prostotę, satysfakcjonujące smaki i domową atmosferę. Żurek na króliku to doskonały pomysł na obiad lub uroczystą kolację.

Składniki:

  • Porcja królika, na przykład tylna nóżka
  • 4 ząbki czosnku
  • Żurek w butelce o pojemności 0,5 litra
  • 3 łyżki śmietany
  • 6 średnich ziemniaków
  • Sól i pieprz do smaku
  • Po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • 4 suszone grzybki
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki majeranku
  • Dodatkowo:
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • Koperek do posypania

Żurek na króliku z jajkiem – jak zrobić?

  1. Królika opłukaj, zalej wodą i zagotuj w razie potrzeby zbierz szumowiny. Dodaj ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liście laurowe, czosnek, majeranek i grzybki suszone, gotuj do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie wyjmij, obierz pokrój drobno i wrzuć do wywaru, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wlej żurek z butelki, dopraw solą i pieprzem i gotuj około 15-20 minut.
  2. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo, ostudź i obierz.
  3. Śmietanę roztrzep z ciepłym żurkiem i powoli wlej do zupy, żeby się nie zdążyła.
  4. Żurek wlej na talerz, ułóż pokrojone w ósemki jajka i posyp koperkiem.

Żurek na króliku z jajkiem – dodatkowe informacje

Żurek na króliku możesz podać z bagietką lub pajdą chleba.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Żurek na wędzonych żeberkach
Następny przepis: Żurek na domowym zakwasie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode