Zuppa di cavolo, czyli toskańska zupa z włoskiej kapusty i fasoli
Zapach Toskanii unosi się w powietrzu! Właśnie przygotowujemy tradycyjną „Zuppa di cavolo”, pyszną zupę na bazie włoskiej kapusty i fasoli. Ten smak z pewnością zdobędzie serca miłośników sielskiego stylu życia pod śródziemnomorskim słońcem. Jego sekret tkwi w prostocie i jakości świeżych składników, które pełne są cudownych smaków Toskanii. Razem z kapustą toskańską, stanowią one bowiem fundament tej przepysznej zupy. Dla tych, którzy pragną poczuć klimat słońca nad włoskimi polami – ta zupa jest idealnym wyborem na obiad.
admin
Składniki:
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1 szklanka czerwonej fasoli (ewentualnie puszka konserwowej)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka selera naciowego
- 1 duża marchewka
- 1 duży ziemniak
- 1 puszka pomidorów
- 1 gałązka tymianku
- sól
- pieprz mielony
- oliwa z oliwek
- grzanki
Zuppa di cavolo, czyli toskańska zupa z włoskiej kapusty i fasoli – jak zrobić?
- Fasolę (jeśli nie używamy tej z puszki) na noc namaczamy. Odcedzamy. Gotujemy do miękkości.
- W garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Przesmażamy na nim posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy pokrojone w kawałki marchewkę oraz seler. Dusimy kilka minut.
- Następnie dodajemy pomidory z puszki, listki tymianku i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Mieszamy. Dodajemy posiekaną kapustę. Wszystko zalewamy 1.5 l wody.
- Garnek przykrywamy pokrywką, zupę gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż warzywa zmiękną.
- Na końcu dodajemy fasolę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Zupę nakładamy do miseczek, każdą porcję polewamy dodatkowo oliwą. Podajemy z tostami.
Porady – Zuppa di cavolo, czyli toskańska zupa z kapusty włoskiej i fasoli
Uwaga: Ja do zupy dodałam również zwykłej białej kapusty. Gotowałam większą porcję i kapusty toskańskiej miałam za mało.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Żur na kiszonych rydzach
Następny przepis: Zupka ogórkowa dla najmłodszych