Zupka jarzynowa z dynią i selerem – dla niemowląt
Zupka jarzynowa z dynią i selerem to doskonały sposób na wprowadzenie niemowlęcia do świata warzyw. Dania z dyni dla niemowląt są nie tylko bogate w cenne składniki odżywcze, ale również pachną i smakują cudownie, zachęcając malucha do próbowania nowych smaków. Dynia i seler to warzywa szczególnie polecane dla najmłodszych – są łatwostrawne, a także zawierają mnóstwo witamin niezbędnych do prawidłowego rozwoju. Skuszeni? Przepis na zupę jarzynową z dynią i selerem na pewno przypadnie Wam do gustu. Doskonale sprawdzi się jako zdrowy, pożywny i smaczny obiad dla Waszego malucha. Ten posiłek to prawdziwa bomba witaminowa!
admin
Składniki:
- 1,5 dużej cebuli
- 1 średniego pomidora
- 3 łyżki papryki pokrojonej w kostkę
- 1 łyżeczka pokrojonej w kosteczkę czosnku
- 1 łyżeczka pokrojonego w kostkę imbiru
- 1 czubata łyżeczka posiekanego kolendru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Zupka jarzynowa z dynią i selerem – dla niemowląt – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Warzywa dokładnie myjemy i obieramy. W niewielkim garnuszku zagotowujemy trochę wody, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę i seler, po 5 minutach dorzucamy pokrojonego ziemniaka, a po 2 minutach kosteczki dyni. Gotujemy do miękkości, dolewamy olej, zagotowujemy. Po zestawieniu z gazu dodajemy posiekany koperek. Całość blendujemy do uzyskania konsystencji odpowiedniej dla dziecka.
Słowa kluczowe: dynia przepisy dla niemowlat, dania z dyni dla niemowląt, seler dla niemowlaka
Zupka jarzynowa z dynią i selerem – dla niemowląt – dodatkowe informacje
Olej możemy stosować zamiennie z masłem o zawartości tłuszczu 82% i oliwą z oliwek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupka ogórkowa dla najmłodszych
Następny przepis: Zupa selerowa z grzankami.