Zupa ze szpinakiem i jarmużem
Zapraszamy do wypróbowania pysznej, zdrowej i pełnej wartości odżywczych zupy ze szpinakiem i jarmużem. To przepis, który łączy w sobie intensywność smaku świeżego szpinaku oraz charakterystyczną strukturę jarmużu. To danie, ceniące sobie prostotę i szlachetność składników, dostarcza nam cennych witamin i składników mineralnych. Idealne na wiosnę, gdy potrzebujemy dodatkowej dawki energii, ale polecane na każdą porę roku. Zupa ze szpinakiem i jarmużem to idealna propozycja dla osób, które cenią sobie połączenie zdrowia i smaku na swoim talerzu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Sporo świeżego szpinaku
- 4-5 dużych liści jarmużu
- 3 łyżki oliwy
- Pół kubeczka śmietany kremówki
- 1 litr bulionu
- Sól
Zupa ze szpinakiem i jarmużem – jak zrobić?
- Szpinak i jarmuż myjemy i pozbawiamy łodyg i twardych części. Smażymy na rozgrzanej oliwie przez kilka minut. Następnie podlewamy bulionem i gotujemy około 10 minut.
- Do zupy dodajemy śmietanę. Całość blendujemy na niezbyt gładko. Doprawiamy solą.
- Zagotowujemy i podajemy.
Zupa ze szpinakiem i jarmużem – dodatkowe informacje
Zupę ze szpinakiem i jarmużem podajemy z makaronem lub grzankami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa ziemniaczana z kiełbasą
Następny przepis: Zupa ze świeżych opieniek