Zupa zbójnicka
Zupa zbójnicka to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, która cieszy się dużą popularnością, szczególnie w regionie górskim. W zależności od tradycji rodzinnej składniki mogą się nieco różnić, ale podstawą są zawsze krojone w kostkę ziemniaki, kiełbasa oraz różnego rodzaju warzywa. Zupa zbójnicka jest doskonałym rozwiązaniem na chłodne dni – pozwala dogłębnie się rozgrzać i dodać energii. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy na pewno zadowoli niejednego smakosza. Jest to przepis na zupę zbójnicką, który z pewnością zainspiruje do kuchennych eksperymentów.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- marchewka
 - 4 ziemniaki
 - cebula
 - 2-3 kawałki marynowanej papryki
 - 3 kostki rosołowe
 - puszka czerwonej fasoli
 - 2 łyżki śmietany 12-proc.
 - po łyżce kminku, tymianku i mielonej papryki
 - pieprz
 - sól
 - olej
 - Pulpety: 1/2 kg mielonego mięsa
 - 1/2 łyżki majeranku
 - 1/2 łyżki kminku
 - 2 ząbki czosnku
 - jajko
 - sól
 - pieprz
 
Zupa zbójnicka – jak zrobić?
- Pulpety: z mięsa, jajka, przeciśniętego przez praskę czosnku i przypraw wyrabiamy jednolitą masę i formujemy pulpety.
 - Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy kminek i mieloną paprykę, chwilę smażymy, mieszając.
 - Kostki rosołowe rozpuszczamy w 1,5 l wrzącej wody. Dodajemy cebulę, pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, gotujemy. Gdy ziemniaki będą miękkie, wkładamy pulpety i gotujemy, aż wypłyną.
 - Dodajemy pokrojoną w kostkę marynowaną paprykę i osączoną fasolę. Doprawiamy do smaku tymiankiem, kminkiem oraz solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę, mieszamy.
 
xxxx – dodatkowe informacje
● Zamiast pulpetów do zupy możemy dodać pokrojone w kostkę i podsmażone mięso,
np. z łopatki. Zupę gotujemy, aż mięso będzie miękkie.
● Marynowaną paprykę z powodzeniem można zastąpić świeżą słodką i odrobiną chili.

