Zupa Zagraj

Zupa Zagraj

Pochodząca z kultury żydowskiej, Zupa Zagraj jest prawdziwym uosobieniem połączenia smaków i aromatów. Ta tradycyjna zupa, niezwykle pożywna i nagrzewająca, zawdzięcza swoją nazwę staropolskiemu wyrażeniu „zagraj”, co oznacza „podgrzej”. Przepis na Zupę Zagraj jest przykładem doskonałego sposobu na wykorzystanie pozostałości po gotowaniu rosołu, nie marnując żadnej części jarzyn i mięs. Ta esencjonalna zupa o głębokim, intensywnym smaku jest pełna bogatych, mięsnych smaków, które zadowolą zarówno miłośników tradycyjnej polskiej kuchni, jak i poszukiwaczy oryginalnych smaków. Każdy zupa zagraj przepis ma w sobie coś unikalnego, a ostateczny efekt zależy od własnej inwencji i kulinarnych preferencji.

Składniki:

  • 5-6 dużych ziemniaków
  • listek laurowy
  • 4 ziela angielskie
  • łyżka Podravki
  • ciut słoninki
  • pętko kiełbasy
  • pół cebuli
  • boczek/wędzonka wg uznania
  • kapusta kiszona wg uznania

Zupa zagraj – jak zrobić?

  1. Do dużego garnka wlej wody do połowy wysokości. Wrzuć listek laurowy i ziele angielskie.
  2. Do wrzącego wywaru wrzuć obrane, umyte i pokrojone na plasterki ziemniaki. Gotuj na średnim ogniu.
  3. Na patelni podsmaż na brązowo pokrojoną w kostkę/paski słoninkę. Dorzuć tak samo pokrojony boczek/wędzonkę a gdy się zrumieni dorzuć jeszcze pokrojoną w ćwierćplasterki kiełbaskę. Gdy wszystko podsmażysz do brązowego koloru na ostatnie 3 minuty dorzuć drobno pokrojoną cebulę.
  4. Na patelnię wlej chochlę wywaru a następnie całą zawartość patelni przelej z powrotem do garnka. Pogotuj jeszcze ok.10 min.
  5. Podawaj na ciepło z odrobiną kapusty kiszonej na środku. Smacznego!

Zupa Zagraj – dodatkowe informacje

Kluczem do sukcesu jest dobrej jakości kiełbasa!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa zbójnicka
Następny przepis: Zupa zacierkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode