zupa z soczewicy i marchewki
Dzisiejszy przepis to przykład, jak proste składniki mogą dawać wyśmienite dania. Zupa z soczewicy i marchewki to aromatyczne połączenie ziaren soczewicy i pysznej marchewki, które w połączeniu dają gęstą i sycącą zupę. Jest to idealna opcja na zimowe wieczory, gdy szukasz czegoś ciepłego i satysfakcjonującego. Jak każda zupa, także ta jest uniwersalna – można podać ją na lunch, obiad, a także na kolację. Soczewica z marchewką nie tylko świetnie smakuje, ale również dostarcza wiele cennych składników odżywczych. Jeśli jesteś fanem zdrowych i pysznych dań, ten przepis jest właśnie dla Ciebie.
admin
Składniki:
- -bulion warzywny 1 litr
- -szklanka czerwonej soczewicy
- -1 duża marchewka
- -przecier pomidorowy
- -1 cebula
- -2 ząbki czosnku
- -łyżeczka curry
- -łyżeczka słodkiej papryki
- -sól, pieprz
- -2 łyżki oliwy
Zupa z soczewicy i marchewki – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Soczewicę dobrze opłukać. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i czosnek, po chwili dorzucamy startą marchewkę. Wszystko mieszamy dodając łyżeczkę curry. Dusimy pod przykryciem 5 minut. Zalewamy bulionem i dodajemy soczewicę oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy łyżeczką słodkiej papryki, pieprzem i solą. Gotujemy przez około 20 minut.
Podajemy z bagietką ziołową, czosnkową lub zwykłą.
Porady – Dodatkowe informacje
Jeśli chcemy, możemy do tej zupy z soczewicą i marchewką dodać zioła np. bazylię, oregano lub mieszankę ziół.