zupa z soczewicy i marchewki

zupa z soczewicy i marchewki

Dzisiejszy przepis to przykład, jak proste składniki mogą dawać wyśmienite dania. Zupa z soczewicy i marchewki to aromatyczne połączenie ziaren soczewicy i pysznej marchewki, które w połączeniu dają gęstą i sycącą zupę. Jest to idealna opcja na zimowe wieczory, gdy szukasz czegoś ciepłego i satysfakcjonującego. Jak każda zupa, także ta jest uniwersalna – można podać ją na lunch, obiad, a także na kolację. Soczewica z marchewką nie tylko świetnie smakuje, ale również dostarcza wiele cennych składników odżywczych. Jeśli jesteś fanem zdrowych i pysznych dań, ten przepis jest właśnie dla Ciebie.

Składniki:

  • -bulion warzywny 1 litr
  • -szklanka czerwonej soczewicy
  • -1 duża marchewka
  • -przecier pomidorowy
  • -1 cebula
  • -2 ząbki czosnku
  • -łyżeczka curry
  • -łyżeczka słodkiej papryki
  • -sól, pieprz
  • -2 łyżki oliwy

Zupa z soczewicy i marchewki – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę dobrze opłukać. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i czosnek, po chwili dorzucamy startą marchewkę. Wszystko mieszamy dodając łyżeczkę curry. Dusimy pod przykryciem 5 minut. Zalewamy bulionem i dodajemy soczewicę oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy łyżeczką słodkiej papryki, pieprzem i solą. Gotujemy przez około 20 minut.

Podajemy z bagietką ziołową, czosnkową lub zwykłą.

Porady – Dodatkowe informacje

Jeśli chcemy, możemy do tej zupy z soczewicą i marchewką dodać zioła np. bazylię, oregano lub mieszankę ziół.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa zacierkowa
Następny przepis: Zupa z sałaty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode