Zupa z sałaty
Zupa z sałaty to pomysł, który może wydawać się dość nietypowy, ale warto dać jej szansę. Nie tylko jest doskonałym sposobem na wykorzystanie pozostałej sałaty, ale również stanowi niezwykle zdrowe i lekkie danie. Delikatne, świeże liście sałaty nadają zupie lekką, orzeźwiającą nutę, a jednocześnie wprowadzają do niej wiele wartych uwagi składników odżywczych. Pokochasz tę zupę sałatową za jej orzeźwiający, lekko chrupiący smak. Rozważ jej dodanie do swojego letniego menu – jest idealna na ciepłe dni, kiedy nie chcemy jeść ciężkiego jedzenia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,5 litra delikatnego bulionu
- 1/2 główki średniej wielkości sałaty
- ok. 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- ok. 50 ml słodkiej śmietanki 18%
Zupa sałatowa – jak zrobić?
- Liście sałaty pokroić wzdłuż głównego nerwu na pół a potem na ok. 2 cm paski. Wrzucić do gorącego bulionu, dodać kwasek cytrynowy, gotować ok. 15 minut.
- W ok. 100 ml zimnej wody wymieszać mąkę, wlać (można przez sitko), cały czas przy tym mieszając, do zestawionej z palnika zupy. Ponownie wstawić na palnik, mieszając zagotować. Wyłączyć, wlać śmietankę, wymieszać.
Zupa z sałaty – dodatkowe informacje
Zupę z sałaty można podawać z jajkami ugotowanymi na twardo i chlebem lub z osobno podanymi ziemniakami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: zupa z soczewicy i marchewki
Następny przepis: Zupa z pulpecikami zagęszczona żółtkami