Zupa z sałaty
Zupa z sałaty to pomysł, który może wydawać się dość nietypowy, ale warto dać jej szansę. Nie tylko jest doskonałym sposobem na wykorzystanie pozostałej sałaty, ale również stanowi niezwykle zdrowe i lekkie danie. Delikatne, świeże liście sałaty nadają zupie lekką, orzeźwiającą nutę, a jednocześnie wprowadzają do niej wiele wartych uwagi składników odżywczych. Pokochasz tę zupę sałatową za jej orzeźwiający, lekko chrupiący smak. Rozważ jej dodanie do swojego letniego menu – jest idealna na ciepłe dni, kiedy nie chcemy jeść ciężkiego jedzenia.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 1,5 litra delikatnego bulionu
 - 1/2 główki średniej wielkości sałaty
 - ok. 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
 - 2 czubate łyżki mąki pszennej
 - ok. 50 ml słodkiej śmietanki 18%
 
Zupa sałatowa – jak zrobić?
- Liście sałaty pokroić wzdłuż głównego nerwu na pół a potem na ok. 2 cm paski. Wrzucić do gorącego bulionu, dodać kwasek cytrynowy, gotować ok. 15 minut.
 - W ok. 100 ml zimnej wody wymieszać mąkę, wlać (można przez sitko), cały czas przy tym mieszając, do zestawionej z palnika zupy. Ponownie wstawić na palnik, mieszając zagotować. Wyłączyć, wlać śmietankę, wymieszać.
 
Zupa z sałaty – dodatkowe informacje
Zupę z sałaty można podawać z jajkami ugotowanymi na twardo i chlebem lub z osobno podanymi ziemniakami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: zupa z soczewicy i marchewki
Następny przepis: Zupa z pulpecikami zagęszczona żółtkami

