Zupa z pulpecikami zagęszczona żółtkami
Zupa z pulpecikami zagęszczona żółtkami to wyjątkowy przepis, idealny dla osób szukających nowych smaków. To prawdziwe połączenie tradycji z nutą nowoczesności – pulpeciki dodają zupie niebanalnego charakteru. Zagęszczanie zupy przy pomocy żółtek jest genialnym pomysłem, by nadać jej bogatego smaku oraz aksamitnej kremowości. Użycie żółtek do zupy nie tylko wzbogaca jej smak, ale także sprawia, że staje się ona bardziej pożywna. Zupa z pulpecikami zagęszczona żółtkami to fantastyczna alternatywa dla klasycznych domowych zup, która z pewnością zaskoczy podniebienia nawet najbardziej doświadczonych smakoszy. Ciepła, sycąca i wyjątkowo smaczna – idealna dla każdej rodziny.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 40 dag mielonej łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
- 3 żółtka
- 5 szklanek bulionu z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny do smaku
- oliwa z oliwek
- szczypiorek
- marchewka z bulionu
Zupa z pulpecikami zagęszczona żółtkami – jak zrobić?
- Mięso mielone doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojona drobniutko cebulkę. Dobrze wyrobić. Formować malutkie pulpeciki. Pulpetu smażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor.
- Pulpety zdjąć z patelni. Na patelnie wsypać mąkę i zrobić zasmażkę.
- Wlewać powoli bulion z kurczaka i dokładnie rozmieszać. Zostawić pół filiżanki ciepłego bulionu do rozprowadzenie jajek.
- Do garnka przelać bulion z zasmażką i dołożyć pulpety. Ja wkroiłam jeszcze marchewkę z bulionu. Chwile zagotować.
- Ubić jajka. Dodać sok z cytryny. Rozprowadzić z pozostawionym ciepłym bulionem i powoli wlać do zupy.
- Nie zagotowywać tylko podgrzewać przez kilka minut. Podawać posypane szczypiorkiem drobno posiekanym lub natką pietruszki.
Porady – dodatkowe informacje
Zupa z pulpecikami zagęszczona żółtkami
Bulion nie możne być za gorący gdy łączymy go z jajkami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa z sałaty
Następny przepis: Zupa z pieczonej dyni Hokkaido