Zupa z papryką konserwową
Zupa z papryką konserwową to propozycja dla miłośników sycących i aromatycznych potraw. To niezwykle smakowite danie kuchni domowej, które zachwyci delikatnym aromatem papryki konserwowej przepuszczającym przez siebie nuty słodko-pikantne. Idealna na ciepłe i zimne dni, kiedy potrzebujesz czegoś sycącego i rozgrzewającego. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a do stworzenia jej niezbędne są składniki, które łatwo znaleźć w każdej kuchni. Zaskakujące połączenie składników ożywi stołowy repertuar każdego miłośnika kuchni domowej. Ta zupa z papryką konserwową to prawdziwy przysmak – spróbujcie sami.
admin
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 por
- kawałek korzenia selera
- 3 ziemniaki
- kostka rosołowa
- kilka kawałków papryki konserwowej
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki
- ziele angielskie, liść laurowy
- sól, czarny pieprz
- pieprz ziołowy, słodka papryka w proszku
Zupa z papryką konserwową – jak zrobić?
- 1. Marchew kroimy w talarki, pietruszkę, pora i selera w drobną kostkę. Warzywa zalewamy 1,5 litrem wrzątku, dodajemy kostkę rosołową, liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotujemy na małym ogniu.
- 2. Ziemniaki i paprykę konserwową kroimy w kostkę, osączamy kukurydzę konserwową. Do gotujących się warzyw dodajemy ziemniaki, a gdy zmiękną, dodajemy paprykę i kukurydzę.
- 3. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i słodką papryką w proszku, sprawdzając smak zupy. Wyławiamy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Podajemy posypane natką pietruszki.
Zupa z papryką konserwową – dodatkowe informacje
Do zupy można dodać ostrej papryki w proszku lub przyprawy chilli, wtedy będzie w wersji pikantnej.