Zupa z maślaków

Zupa z maślaków

Zupa z maślaków to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych grzybów, które są tak typowe dla polskiego lasu. Ten aromatyczny przepis to prawdziwa eksplozja smaków, głęboko zakorzenionych w tradycji kulinarnych naszego kraju. Dzięki niej poczujesz przyjemność, jaką dają grzybobrania. Zupa grzybowa z maślaków doskonale sprawdzi się jako rozgrzewające danie na zimne dni czy też jako przysmak, który zaspokoi głód po długim dniu. Idealna nie tylko dla miłośników grzybów, ale i dla tych, którzy chcą na chwilę zatrzymać się przy smaku prawdziwej polskiej kuchni. Przygotuj składniki i ciesz się magicznym smakiem tego dania.

Składniki:

  • 3 litry bulionu mięsnego
  • 500 gramów świeżych maślaków
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • vegeta
  • przyprawa magi w płynie
  • masło

Zupa z maślaków – jak zrobić?

  1. Maślaki oczyszczamy, myjemy, kroimy w plasterki, cebulę obieramy, kroimy w kostkę, na patelni roztapiamy masło, dodajemy maślaki i cebulę, smażymy przez kilka minut. Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Do garnka przekładamy podsmażone grzyby, warzywa, zalewamy wywarem mięsnym, gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy mąkę rozrobioną niewielkiej ilości wody, śmietanę wymieszaną z niewielką ilością gorącej zupy. Doprawiamy do smaku, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Słowa kluczowe: zupa grzybowa z maślaków, zupa z maślaków

xxxx – dodatkowe informacje

Zupa z maślaków

Natkę pietruszki najlepiej dodać gdy zupę zestawimy z ognia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa zbójnicka
Następny przepis: Zupa zacierkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode