Zupa z maślaków
Zupa z maślaków to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych grzybów, które są tak typowe dla polskiego lasu. Ten aromatyczny przepis to prawdziwa eksplozja smaków, głęboko zakorzenionych w tradycji kulinarnych naszego kraju. Dzięki niej poczujesz przyjemność, jaką dają grzybobrania. Zupa grzybowa z maślaków doskonale sprawdzi się jako rozgrzewające danie na zimne dni czy też jako przysmak, który zaspokoi głód po długim dniu. Idealna nie tylko dla miłośników grzybów, ale i dla tych, którzy chcą na chwilę zatrzymać się przy smaku prawdziwej polskiej kuchni. Przygotuj składniki i ciesz się magicznym smakiem tego dania.
admin
Składniki:
- 3 litry bulionu mięsnego
- 500 gramów świeżych maślaków
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 100 ml śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- vegeta
- przyprawa magi w płynie
- masło
Zupa z maślaków – jak zrobić?
- Maślaki oczyszczamy, myjemy, kroimy w plasterki, cebulę obieramy, kroimy w kostkę, na patelni roztapiamy masło, dodajemy maślaki i cebulę, smażymy przez kilka minut. Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Do garnka przekładamy podsmażone grzyby, warzywa, zalewamy wywarem mięsnym, gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy mąkę rozrobioną niewielkiej ilości wody, śmietanę wymieszaną z niewielką ilością gorącej zupy. Doprawiamy do smaku, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Słowa kluczowe: zupa grzybowa z maślaków, zupa z maślaków
xxxx – dodatkowe informacje
Zupa z maślaków
Natkę pietruszki najlepiej dodać gdy zupę zestawimy z ognia.