Zupa z kurkami
Tej jesieni ciepło ugoszcz swoją rodzinę i przyjaciół nietypową zupą z kurkami według receptury Magdy Gessler. Ta wyjątkowa zupa, ze świeżymi składnikami i intensywnym smakiem puszczańskich kurkami, to unikalne doznania kulinarne, które zapewne zaskoczą niejednego smakosza. Dzięki przepisowi Magdy Gessler zupa kurkowa ma niesamowicie bogaty smak i aromat, który przenosi nas prosto w sam środek leśnej głuszy. Oto ta wyśmienita przygoda dla twojego podniebienia, idealna do przygotowania w chłodne, deszczowe dni.
admin
Składniki:
- 200 gramów kurki
- 300 gramów ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 gramów masła
- 1 litr wywaru mięsnego, bulionu
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
Zupa z kurkami – jak zrobić?
- Przygotować kurki. Dokładnie oczyścić, szybko opłukać, rozłożyć na ręczniku papierowym i odczekać ok. 20 minut aż wyschną.
- W międzyczasie wywar wlać do garnka, dodać obrane, pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, marchewkę pokrojoną w plastry i posiekany czosnek. Dodać listek laurowy, ziele, sól i pieprz. Gotować 15 minut.
- Na grubej patelni rozgrzać masło, wrzucić osuszone kurki, (większe przekroić), posolić, dodać posiekaną cebulę. Chwilę podsmażać, mieszając, aż cebula i grzyby lekko zmiękną.
- Przygotowane grzyby dodać do zupy. Gotować ok. 10 minut. Podawać posypaną pietruszką. Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
Można dodać do niej śmietany, ja zostawiam zupę czystą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa z makaronem i zasmażką
Następny przepis: Zupa z kalarepy-śląska oberiba