Zupa z kurkami

Zupa z kurkami

Tej jesieni ciepło ugoszcz swoją rodzinę i przyjaciół nietypową zupą z kurkami według receptury Magdy Gessler. Ta wyjątkowa zupa, ze świeżymi składnikami i intensywnym smakiem puszczańskich kurkami, to unikalne doznania kulinarne, które zapewne zaskoczą niejednego smakosza. Dzięki przepisowi Magdy Gessler zupa kurkowa ma niesamowicie bogaty smak i aromat, który przenosi nas prosto w sam środek leśnej głuszy. Oto ta wyśmienita przygoda dla twojego podniebienia, idealna do przygotowania w chłodne, deszczowe dni.

Składniki:

  • 200 gramów kurki
  • 300 gramów ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 gramów masła
  • 1 litr wywaru mięsnego, bulionu
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz

Zupa z kurkami – jak zrobić?

  1. Przygotować kurki. Dokładnie oczyścić, szybko opłukać, rozłożyć na ręczniku papierowym i odczekać ok. 20 minut aż wyschną.
  2. W międzyczasie wywar wlać do garnka, dodać obrane, pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, marchewkę pokrojoną w plastry i posiekany czosnek. Dodać listek laurowy, ziele, sól i pieprz. Gotować 15 minut.
  3. Na grubej patelni rozgrzać masło, wrzucić osuszone kurki, (większe przekroić), posolić, dodać posiekaną cebulę. Chwilę podsmażać, mieszając, aż cebula i grzyby lekko zmiękną.
  4. Przygotowane grzyby dodać do zupy. Gotować ok. 10 minut. Podawać posypaną pietruszką. Smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

Można dodać do niej śmietany, ja zostawiam zupę czystą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa z makaronem i zasmażką
Następny przepis: Zupa z kalarepy-śląska oberiba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode