Zupa z czrwonej fasoli z wędzonym boczkiem

Zupa z czrwonej fasoli z wędzonym boczkiem

Witamy w przepisie na zupę z czerwonej fasoli z wędzonym boczkiem. To pyszna i sycąca danie o bogatym smaku, któremu czerwona fasola nadaje zarówno intensywną barwę, jak i wyjątkowy smak. Sumiennie wyselekcjonowane warzywa, oraz dodatek soczystego boczku, tworzą mieszankę, która zaspokoi apetyt nawet najbardziej wymagających smakoszy. Doskonale sprawdzi się jako sycący obiad lub kolacja. To danie łączy w sobie prostotę przygotowania, zdrowe składniki i niesamowite walory smakowe. Swoją wyjątkowość zawdzięcza nie tylko czerwonej fasoli, ale również wędzonemu boczkowi, który dodaje zupie charakteru.

Składniki:

  • 1 opakowanie fasoli kolorowej około 1/2 kg.
  • kość wędzona na wywar
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 20 dag kiełbasy zwyczajnej
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 1 por, biała część
  • 50 g margaryny (dobrej jakości)
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, maggi, majeranek
  • 3-4 liście laurowe, ziele angielskie
  • około 1 łyżka octu spirytusowego 10%
  • 1/2 pęczka koperku

Zupa z czerwonej fasoli z wędzonym boczkiem – jak zrobić?

  1. Namoczyć fasolę w garnku na noc w zimnej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
  2. Na drugi dzień dolewamy wody, wrzucamy kość wędzoną, boczek oraz kiełbasę.
  3. Jarzynę obieramy, płuczemy. Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnku w lekko osolonej wodzie, resztę warzyw wrzucamy do wywaru.
  4. Gotujemy wszystko do miękkości na średnim ogniu. Po ugotowaniu się wyjmujemy wkład (oprócz fasoli).
  5. Kość obieramy z mięsa i wszystko siekamy w bardzo drobną kostkę (oprócz pora). Wrzucamy z powrotem do zupy wraz z ziemniakami.
  6. Na małej patelni roztapiamy margarynę, dodajemy mąkę i kilka chwil podsmażamy. Następnie dodajemy do zupy, mieszając, aby nie powstały grudki.
  7. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.

Porcjujemy zupę na talerze i posypujemy drobno posiekanym koperkiem. SMACZNEGO.

xxxx – dodatkowe informacje


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: zupa z fasoli z puszki
Następny przepis: Zupa z czerwonej soczewicy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode