Zupa z czrwonej fasoli z wędzonym boczkiem
Witamy w przepisie na zupę z czerwonej fasoli z wędzonym boczkiem. To pyszna i sycąca danie o bogatym smaku, któremu czerwona fasola nadaje zarówno intensywną barwę, jak i wyjątkowy smak. Sumiennie wyselekcjonowane warzywa, oraz dodatek soczystego boczku, tworzą mieszankę, która zaspokoi apetyt nawet najbardziej wymagających smakoszy. Doskonale sprawdzi się jako sycący obiad lub kolacja. To danie łączy w sobie prostotę przygotowania, zdrowe składniki i niesamowite walory smakowe. Swoją wyjątkowość zawdzięcza nie tylko czerwonej fasoli, ale również wędzonemu boczkowi, który dodaje zupie charakteru.
admin
Składniki:
- 1 opakowanie fasoli kolorowej około 1/2 kg.
- kość wędzona na wywar
- 20 dag boczku wędzonego
- 20 dag kiełbasy zwyczajnej
- 3 duże ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 1 por, biała część
- 50 g margaryny (dobrej jakości)
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, maggi, majeranek
- 3-4 liście laurowe, ziele angielskie
- około 1 łyżka octu spirytusowego 10%
- 1/2 pęczka koperku
Zupa z czerwonej fasoli z wędzonym boczkiem – jak zrobić?
- Namoczyć fasolę w garnku na noc w zimnej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
- Na drugi dzień dolewamy wody, wrzucamy kość wędzoną, boczek oraz kiełbasę.
- Jarzynę obieramy, płuczemy. Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnku w lekko osolonej wodzie, resztę warzyw wrzucamy do wywaru.
- Gotujemy wszystko do miękkości na średnim ogniu. Po ugotowaniu się wyjmujemy wkład (oprócz fasoli).
- Kość obieramy z mięsa i wszystko siekamy w bardzo drobną kostkę (oprócz pora). Wrzucamy z powrotem do zupy wraz z ziemniakami.
- Na małej patelni roztapiamy margarynę, dodajemy mąkę i kilka chwil podsmażamy. Następnie dodajemy do zupy, mieszając, aby nie powstały grudki.
- Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.
Porcjujemy zupę na talerze i posypujemy drobno posiekanym koperkiem. SMACZNEGO.
xxxx – dodatkowe informacje
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: zupa z fasoli z puszki
Następny przepis: Zupa z czerwonej soczewicy