Zupa z czerwonej soczewicy
Składniki:
- 3 litry bulionu warzywnego
- 400 gram czerwonej soczewicy
- 0,5 litra przecieru pomidorowego
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 5 ziemniaków
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- słodka i ostra papryka
- przyprawa maggi w płynie
Zupa z czerwonej soczewicy – jak zrobić?
- Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, przesmażamy w garnku na rozgrzanym oleju, wlewamy bulion warzywny.
- Warzywa obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, wsypujemy soczewicę, gotujemy do miękkości.
- Kilka minut przed końcem dodajemy koncentrat i przecier pomidorowy.
- Doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem oraz przyprawę maggi.
- Majeranek i oregano rozcieramy w dłoni.
- Dodajemy do zupy. Zupa z soczewicy jest gotowa do podania.
Słowa kluczowe: zupa z soczewicy na rosole, zupa z czerwona soczewica, soczewica zupa przepisy, czerwonej soczewicy, zupa z czerwonej soczewicy dla dzieci, zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów, pyszna zupa z soczewicy, zupa z soczewicy z warzywami, zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą, dietetyczna zupa z soczewicy, zupa z czerwonej soczewicy przepis, prosta zupa z soczewicy, zupa z ciecierzycy czerwonej, zupa z soczewicy dla dzieci, zupa z czerwonej soczewicy kwestia smaku, soczewica czerwona zupa, szybka zupa z soczewicy, zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami, zupa z soczewicy przepis, zupa z soczewica przepisy, zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami, zupa z ciecierzycy kwestia smaku, dania z soczewicą czerwoną, dania z soczewicy czerwonej, zupa z soczewicy z ziemniakami, zupa soczewicowa, zupa z soczewicy czerwonej, zupa z soczewica, zupa z soczewicy
xxxx – dodatkowe informacje
Zupę z czerwonej soczewicy podajemy posypaną natką pietruszki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa z czrwonej fasoli z wędzonym boczkiem
Następny przepis: Zupa z brukwi na gęsinie