Zupa z brukwi na gęsinie

Zupa z brukwi na gęsinie

Ciepłe dni powoli odchodzą w niepamięć, a wraz z nimi z naszych stołów znikają lekkie, letnie potrawy. To znak, że nadszedł czas na solidne, rozgrzewające dania. Dzisiaj przygotujemy tradycyjną, domową zupę z brukwi na gęsinie, która idealnie sprawdzi się jako rozpoczęcie rodzinnej, jesiennej uczty. Używamy do niej niewielu składników, ale każdy z nich odgrywa ważną rolę w potrawie, nadając jej wyjątkowego, intensywnego smaku. Ta odżywcza zupa z brukwi na gęsinie to doskonały sposób na ciepły, domowy posiłek idealny na chłodne, jesienne dni.

Składniki:

  • 2 skrzydła z gęsi
  • Porcje rosołowe z gęsi
  • 6 ziemniaków
  • 1 małą brukiew
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • włoszczyzna
  • cząber

Zupa z brukwi na gęsinie – jak zrobić?

  1. Do wysokiego garnka wlewamy wodę (około 3 litry). Dodajemy włoszczyznę, skrzydła gęsie oraz kości z gęsi. Brukiew obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy od razu do zupy. Dajemy liście laurowe i gotujemy aż brukiew będzie prawie miękka. Brukiew gotuje się dosyć długo.
  2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy, gdy brukiew jest już prawie miękka i gotujemy aż ziemniaki będą dobre.
  3. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cząbrem.

Słowa kluczowe: brukiew na gęsinie, zupa brukwiowa na gęsinie, zupa z brukwi na gęsinie

Porady – dodatkowe informacje

Zupę można ugotować na kościach z gęsi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa z czerwonej soczewicy
Następny przepis: Zupa z boczniaków a'la flaczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode