Zupa z cukinii i marchewki
Zupa z cukinii i marchewki to kuszące danie, które łączy w sobie smakowitą słodycz marchwi z subtelnym smakiem cukinii. Jest to przysmak, który pozytywnie zaskoczy wasze kubki smakowe i doda odrobinę różnorodności do codziennej diety. Nasz przepis zawiera również ziemniaki, które dodają kremowej konsystencji i dodatkowo sycą, czyniąc z tej zupy idealny pomysł na pełnowartościowy obiad. Kolorowa i pełna odżywczych składników, zupa z cukinii, marchewki i ziemniaków jest równie apetyczna, co zdrowa. Z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Przygotujcie się na wyjątkowe kulinarne doświadczenie!
admin
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 10 małych ziemniaków
- 2 łyżki oleju bądź oliwy z oliwek
- 2 kostki rosołowe
- oregano
- papryka ostra
Zupa cukiniowa z ziemniakami – jak zrobić?
- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
- Cukinię, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do podsmażonej cebuli.
- Całość zaleć 350ml wody i dodać kostki bulionowe. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić oregano i papryką.
- Gdy warzywa zmiękną, przełożyć wszystko do garnka i zblendować na gładki krem.
Zupa z cukinii i marchewki – dodatkowe informacje
Przed zblendowaniem można wyjąć część ziemniaków dla urozmaicenia dania. Przed podaniem można udekorować listkiem pietruszki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cukinie faszerowane kurkami i serem plesniowym
Następny przepis: CUKINIE NADZIEWANE RICOTTĄ i BOCZKIEM (ZUCCHINE RIPIENE di RICOTTA e SPECK)