Zupa z cukinii i marchewki

Zupa z cukinii i marchewki

Zupa z cukinii i marchewki to kuszące danie, które łączy w sobie smakowitą słodycz marchwi z subtelnym smakiem cukinii. Jest to przysmak, który pozytywnie zaskoczy wasze kubki smakowe i doda odrobinę różnorodności do codziennej diety. Nasz przepis zawiera również ziemniaki, które dodają kremowej konsystencji i dodatkowo sycą, czyniąc z tej zupy idealny pomysł na pełnowartościowy obiad. Kolorowa i pełna odżywczych składników, zupa z cukinii, marchewki i ziemniaków jest równie apetyczna, co zdrowa. Z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Przygotujcie się na wyjątkowe kulinarne doświadczenie!

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 10 małych ziemniaków
  • 2 łyżki oleju bądź oliwy z oliwek
  • 2 kostki rosołowe
  • oregano
  • papryka ostra

Zupa cukiniowa z ziemniakami – jak zrobić?

  1. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
  2. Cukinię, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do podsmażonej cebuli.
  3. Całość zaleć 350ml wody i dodać kostki bulionowe. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić oregano i papryką.
  4. Gdy warzywa zmiękną, przełożyć wszystko do garnka i zblendować na gładki krem.

Zupa z cukinii i marchewki – dodatkowe informacje

Przed zblendowaniem można wyjąć część ziemniaków dla urozmaicenia dania. Przed podaniem można udekorować listkiem pietruszki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cukinie faszerowane kurkami i serem plesniowym
Następny przepis: CUKINIE NADZIEWANE RICOTTĄ i BOCZKIEM (ZUCCHINE RIPIENE di RICOTTA e SPECK)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode