Zupa z brukwi na gęsinie
Ciepłe dni powoli odchodzą w niepamięć, a wraz z nimi z naszych stołów znikają lekkie, letnie potrawy. To znak, że nadszedł czas na solidne, rozgrzewające dania. Dzisiaj przygotujemy tradycyjną, domową zupę z brukwi na gęsinie, która idealnie sprawdzi się jako rozpoczęcie rodzinnej, jesiennej uczty. Używamy do niej niewielu składników, ale każdy z nich odgrywa ważną rolę w potrawie, nadając jej wyjątkowego, intensywnego smaku. Ta odżywcza zupa z brukwi na gęsinie to doskonały sposób na ciepły, domowy posiłek idealny na chłodne, jesienne dni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 skrzydła z gęsi
- Porcje rosołowe z gęsi
- 6 ziemniaków
- 1 małą brukiew
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
- włoszczyzna
- cząber
Zupa z brukwi na gęsinie – jak zrobić?
- Do wysokiego garnka wlewamy wodę (około 3 litry). Dodajemy włoszczyznę, skrzydła gęsie oraz kości z gęsi. Brukiew obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy od razu do zupy. Dajemy liście laurowe i gotujemy aż brukiew będzie prawie miękka. Brukiew gotuje się dosyć długo.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy, gdy brukiew jest już prawie miękka i gotujemy aż ziemniaki będą dobre.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cząbrem.
Słowa kluczowe: brukiew na gęsinie, zupa brukwiowa na gęsinie, zupa z brukwi na gęsinie
Porady – dodatkowe informacje
Zupę można ugotować na kościach z gęsi.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa z czerwonej soczewicy
Następny przepis: Zupa z boczniaków a'la flaczki